Η Ρωσία επιθυμεί από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν για την έναρξη μιας διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 18 μήνες και στη συνέχεια να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της πρότασης που σκοπεύει να υποβάλει η Μόσχα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Ρωσία συνέταξε αυτήν την πρόταση των οκτώ σημείων πριν από τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών που θα διεξαχθούν εντός της εβδομάδας στη Βιέννη για το θέμα της Συρίας.

Με βάση τη ρωσική πρόταση, όλες οι πλευρές στη Συρία θα πρέπει να συμφωνήσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σε μια μελλοντική διάσκεψη που θα οργανωθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2016 θα πρέπει να αναβληθούν.

Στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν θα προεδρεύει ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, η πρόταση δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ως υποψηφίου σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πάντως, ο ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών έσπευσε να σημειώσει πως δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο και ότι τα όσα μετέδωσε το Reuters είναι «ιδέες προς συζήτηση».