Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει δίκη για γενοκτονία στο δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, μπορεί να πεθάνει πριν αρχίσει η δίκη του, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του. Ο δικηγόρος Μίλος Σάλγιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζητάει ανεξάρτητη ιατρική εξέταση του Μλάντιτς, ο οποίος διέφευγε από τη δικαιοσύνη εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια, πριν συλληφθεί αιφνιδίως την περασμένη Πέμπτη.

«Η υγεία του είναι ανησυχητική, χρειάζεται να εξεταστεί από καρδιολόγο, νευρολόγο, ορθοπαιδικό και γαστρεντερολόγο», δήλωσε ο Σάλγιτς προς δημοσιογράφους στο Βελιγράδι.

Ο δικηγόρος είπε πως φοβάται ότι ο Μλάντιτς δεν θα ζήσει αρκετά για να δει να αρχίζει η δίκη του στη Χάγη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μλάντιτς, πάντως, μπορεί να εκδοθεί στη Χάγη σε δύο με τέσσερις ημέρες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης.

Οι σερβικές αρχές αποφάσισαν την Παρασκευή την έκδοση του Μλάντιτς, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, παρότι πρέπει να επιτρέψουν την υποβολή έφεσης, την οποία ο δικηγόρος του Μλάντιτς Μίλος Σάλγιτς δήλωσε ότι θα καταθέσει μέσω e -mail.

Χθες Κυριακή, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας δήλωσε πως δεν είχε καμιά σχέση με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, για την οποία κατηγορείται για γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.

Ο Ντάρκο, γιος του Μλάντιτς, τόνισε βγαίνοντας από τις φυλακές του Σερβικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου ότι ο πατέρας του, του είπε ότι «δεν είχε καμιά σχέση» με την σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995.

Δεκάδες συλλήψεις

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι σερβικές αρχές, 180 άτομα συνελήφθησαν χθες μετά τις συγκρούσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που θεωρούν προδοσία τη σύλληψη του Μλάντιτς. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων 32 αστυνομικοί και 11 πολίτες τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα και έξι καταστήματα.

Παράλληλα, σήμερα, οι σερβικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος προκαλούσε επεισόδια και παρενοχλούσε περαστικούς και δημοσιογράφους έξω από το κτίριο του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου του Βελιγραδίου. Ο άγνωστος άνδρας, ο οποίος αποκαλεί εαυτόν «τσέτνικ» και είχε τη συνοδεία τριών σκύλων, παρενοχλούσε δημοσιογράφους και τεχνικούς τηλεοπτικών καναλιών και φώναζε προσβλητικά συνθήματα κατά του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και της σερβικής κυβέρνησης.

Ο συλληφθείς φώναζε και συνθήματα υπέρ του Μλάντιτς, λέγοντας πως είναι έτοιμος να πεθάνει γι' αυτόν.