Μετά την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο χθες στην Πορτογαλία, η προσοχή στρέφεται εκ νέου στον πρόεδρο της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει εάν θα δώσει εντολή στον επικεφαλής των σοσιαλιστών Αντόνιο Κώστα.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι να ορίσει πρωθυπουργό τον Αντόνιο Κόστα, αλλά η απόφασή του θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα της συμφωνίας που θα του παρουσιασθεί», προβλέπει ο πολιτειολόγος Αντόνιο Κόστα Πίντο καθώς η χώρα βυθίζεται στην πολιτική κρίση και ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, προσκείμενος στην κεντροδεξιά, ουδέποτε έκρυψε την απροθυμία του να διορίσει μια κυβέρνηση που να υποστηρίζεται από κόμματα της αριστεράς που κατά τον ίδιο είναι «αντιευρωπαϊκά» και «αντιτίθενται στο ΝΑΤΟ». Η απόφασή του δε να δώσει εντολή στον Πάσος Κοέλιο παρότι δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις. 

Ο Καβάκο Σίλβα θα μπορούσε επίσης να αφήσει στη θέση της μια υπηρεσιακή κυβέρνηση της δεξιάς εν αναμονή νέων εκλογών, ένα σενάριο που φαίνεται πάντως να μην επιθυμεί ο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πρόκειται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο σήμερα το απόγευμα. Βάσει του συντάγματος της Πορτογαλίας, εκλογές μπορούν να ξαναγίνουν σε ένα εξάμηνο και μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. 

Οι τρεις χωριστές συμφωνίες που συνήφθησαν με τα κόμματα της αριστεράς «επιτρέπουν να σχηματισθεί μια σταθερή κυβέρνηση για ολόκληρη την κοινοβουλευτική θητεία», δήλωσε χθες ο Κόστα, αμέσως μετά την ομόφωνη ψήφο της αριστεράς στο κοινοβούλιο κατά της κυβέρνησης.

«Δεν πιστεύω στη συνοχή αυτής της νέας πλειοψηφίας, ούτε και η χώρα πιστεύει» αντέδρασε ο Πάσος Κοέλιο κατηγορώντας τον Κόστα ότι κίνητρό του είναι «η φιλοδοξία του για εξουσία».

Τα τρία έγγραφα των Σοσιαλιστών με τα αριστερά κόμματα που υπογράφηκαν κεκλεισμένων των θυρών είναι συμφωνίες στα ελάχιστα. Δεν εγγυώνται παρά την έγκριση ενός προϋπολογισμού, κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξει κυβέρνηση, ενώ κανένα από τα κόμματα δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Επιπλέον στις τρεις συμφωνίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Πορτογαλίας, κάτι που αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στο πολύ φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους παραδοσιακά επικριτικούς έναντι των Βρυξελλών εταίρους του.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη καλέσει τον πορτογάλο πρόεδρο να διορίσει πρωθυπουργό τον Κόστα, εκτιμώντας πως «έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας, είναι καιρός να δοθεί η ευκαιρία σε μια προοδευτική κυβέρνηση».