Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βαλέτα της Μάλτας η κοινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ και των αφρικανικών κρατών για το μεταναστευτικό, με σκοπό να εκπονηθεί μία κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των ροών προς την ΕΕ. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να προσφέρει αυξημένη βοήθεια στις χώρες της Αφρικής, σε αντάλλαγμα για τη συνδρομή τους προς την κατεύθυνση περιορισμού των μεταναστευτικών ροών, περιλαμβανομένης της επιτάχυνσης του επαναπατρισμού όσων χαρακτηρίζονται «οικονομικοί μετανάστες» και δεν δικαιούνται άσυλο

Η Κομισιόν έχει αναγγείλει την εκταμίευση πόρων ύψους 1,8 δισ ευρώ προς τις χώρες αυτές ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια που προκαλούν τις μεγάλε προσφυγικές ροές και ζητεί από τις χώρες – μέλη να συνδράμουν ώστε να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό.  Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ υπόσχεται να διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση προς τις χώρες της ΕΕ  μέσω της παροχής βίζας

Ο αριθμός των αφρικανών φοιτητών και των καθηγητών πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής της ΕΕ θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με τα επίπεδα που βρισκόταν το 2014.

Το σχέδιο επίσης δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αφρικανικές κυβερνήσεις ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών ενδεχομένως να επιφέρει μείωση των εμβασμάτων από αφρικανούς που ζουν στην Ευρώπη προς τις οικογένειες τους στις πατρίδες τους.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι τα εμβάσματα αυτά τονώνουν την οικονομία των αφρικανικών χωρών, καθώς το ποσό που στέλνουν είναι διπλάσιο από αυτό της κρατικής οικονομικής βοήθειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες για το ότι οι αφρικανοί που ζουν στην ΕΕ χρεώνονται υπέρογκες προμήθειες για να στείλουν χρήματα στις πατρίδες τους – στις περισσότερες περιπτώσεις το 10% ή περισσότερο – το σχέδιο υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να περικόψουν τις προμήθειες κάτω από το 3% σταδιακά έως το 2030 και να ενθαρρύνουν μια σημαντική μείωση στα έξοδα μεταφοράς τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα μηνύματα των ηγετών

Προσερχόμενη η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως «θα προωθήσουμε τις φιλικές σχέσεις με τις Αφρικανικές χώρες».

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τόσο οι χώρες προέλευσης όσο και οι χώρες προορισμού», δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των ηγετών των κρατών των δύο ηπείρων, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο αυτή «μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο (οι χώρες) να εργαστούν από κοινού».

Οι αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες «έχουν κοινό συμφέρον» να μειώσουν τις ροές των προσφύγων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά την άφιξή του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έθεσε από τη Βαλέτα το ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας με στόχο την ανάπτυξη της Αφρικής ως πρωτεύον στις προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της Αφρικής να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.

«Η Ευρώπη και η Αφρική δε μπορούν να αδιαφορούν» είπε ενώπιον των ομολόγων του ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao).

«Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτό το φαινόμενο είναι να το κάνουμε μαζί» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το κοινό σχέδιο δράσης, αναμένεται να εγκριθεί αύριο και μία κοινή δήλωση των ηγετών της ΕΕ και της Αφρικής θα εκδοθεί το μεσημέρι.

Τα βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι τα εξής: 

  • Καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.
  • Καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης. 
  • Ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, ιδίως δε των ευπαθών ομάδων. 
  • Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. 
  • Στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

Εν συνέχεια θα διεξαχθεί άτυπη Σύνοδος των κρατών-μελών της ΕΕ. Στην ατζέντα θα βρεθούν: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.