Η Τουρκία δεν συζητάει να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στην Συρία ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, είναι απαραίτητο να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης από ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για την εκρίζωση της τρομοκρατίας.

Εκτίμησε δε ότι μόνο έπειτα από αυτό μπορεί να προκύψει ένα θέμα χερσαίας επιχείρησης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Σε διαφορετική περίπτωση, οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα βαθύνει το χάος στη Συρία, ενώ κύριος στόχος μας είναι βγούμε από αυτό. Την παρούσα στιγμή, δεν έχουμε λάβει απόφαση για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε ο Κουρτουλμούς.

Από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους της για την μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, οι θέσεις άρχισαν να συγκλίνουν, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, θα ήταν αδύνατη η εγκαθίδρυση της τάξης στην Συρία, εάν παραμείνει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Απορρίπτει τις ρωσικές προτάσεις η αντιπολίτευση

Στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης απέρριψαν σήμερα τις προτάσεις που περιέχονται στο προσχέδιο που φέρεται να σκοπεύει να υποβάλει η Ρωσία για την επίλυση της συριακής κρίσης, τονίζοντας πως στόχος της Μόσχας είναι η διατήρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία και ο παραγκωνισμός των αντίθετων απόψεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο του προσχεδίου της πρότασης στο οποίο αναφέρθηκε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Μόσχα επιθυμεί από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στην έναρξη μιας διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 18 μήνες και στη συνέχεια να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν θα προεδρεύει ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η συμμετοχή του ως υποψηφίου σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.