Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν σήμερα την κακομεταχείριση που -όπως αναφέρουν- υφίστανται, από τα σώματα ασφαλείας, πρόσφυγες και μετανάστες που διασχίζουν τη Βουλγαρία με προορισμό τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Εκατό πρόσφυγες και μετανάστες -Αφγανοί, Ιρακινοί και Σύροι- που ρωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο έρευνας στη Σερβία (κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία) ανέφεραν πως δέχθηκαν απειλές για επιστροφή στην πατρίδα τους και επιθέσεις από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της αστυνομίας. Επίσης, ότι έπεσαν θύματα ύβρεων και ξυλοδαρμού και αναγκάστηκαν να δώσουν τα χρήματά τους σε μεσάζοντες προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Τα παραπάνω καταδεικνύει έρευνα του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα το Βελιγράδι, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Επτά Αφγανοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην έρευνα, στις 20 Οκτωβρίου, στο Βελιγράδι, ανέφεραν πως οι συνοριακοί φρουροί προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν να περάσουν τα σύνορα, αμολώντας σκυλιά εναντίον τους. Σε μια δεύτερη προσπάθεια κατάφεραν να διαβούν τα σύνορα και να φτάσουν ως τη Σόφια, όπου κρατήθηκαν για περίπου 20 ημέρες σε έναν καταυλισμό προτού κατορθώσουν να δραπετεύσουν.

Ερωτηθείσα από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η εκπρόσωπος της αρμόδιας (βουλγαρικής) υπηρεσίας για τους πρόσφυγες, Αυγουστίνα Ντόνκοβα, δήλωσε πως δεν υπεβλήθη ποτέ κάποια σχετική καταγγελία.

Στις 15 Οκτωβρίου, ένας 19χρονος Αφγανός έπεσε νεκρός από συνοριακό φρουρό ενώ προσπαθούσε να περάσει στη Βουλγαρία από τη γειτονική Τουρκία. Οι αρχές εξέφρασαν τη λύπη τους για το "τραγικό περιστατικό", το οποίο απέδωσαν σε εξοστρακισμό σφαίρας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Reuters, η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι μια ομάδα δέκα ατόμων, που πέρασαν από συνέντευξη στο πλαίσιο της έρευνας, έγιναν μάρτυρες σκηνής με πρωταγωνιστή έναν αστυνομικό, που είχε βάλει το πιστόλι του στο μέτωπο ενός πρόσφυγα. "Η αστυνομία κυνήγησε κι έπιασε τα άτομα αυτά, τα έδειρε, πήρε όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν μαζί τους, το φαγητό και το νερό τους..." επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Νίκολα Μίλιτς -από το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Βελιγραδίου- δήλωσε ακόμη ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ρωτήθηκαν και για την κατάσταση στην Τουρκία και τη Σερβία, αλλά -όπως είπε- παράπονα και καταγγελίες διατυπώθηκαν μόνο για τη μεταχείρισή τους στη Βουλγαρία.