Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τετάρτη την πρόταση για μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. 

Το ΕΚ ζητεί να κατεβαίνουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άτομα που έχουν επιλεχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ("Spitzenkandidaten"). 

Σε συνέχεια συζήτησης στην ολομέλεια στις 27 Οκτωβρίου, το ΕΚ υιοθέτησε την πρόταση για την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου της ΕΕ που χρονολογείται από το 1976 με 315 ψήφους υπέρ, 234 κατά και 55 αποχές. Οι τρέχουσες μείζονες διαφορές στους εθνικούς κανόνες έρχονται σε σύγκρουση με την ίδια την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και της αρχής της ισότητας, υπογράμμισε το ΕΚ.

Το ΕΚ ζήτησε η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων να γίνεται τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Για τις μεγαλύτερες χώρες το ΕΚ ζητάει να θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό κατώτατο όριο μεταξύ 3% και 5%, για την κατανομή των εδρών. Συγκριτικά με το ισχύον σημερινό σύστημα αυτό θα σήμαινε ότι η Ισπανία και η Γερμανία θα χρειαζόταν να θεσπίσουν τέτοια κατώτατα όρια.

Το ΕΚ υποστηρίζει ότι τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται στις ευρωεκλογές θα πρέπει να προβάλλουν εξίσου τα ονόματα και τα λογότυπα των εθνικών κομμάτων με αυτά των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων με τα οποία είναι συνδεδεμένα. Η σύνδεση ενός εθνικού πολιτικού κόμματος με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό θα πρέπει να γίνεται σαφής και να προβάλλεται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία μίας κοινής εκλογικής περιφέρειας, στην οποία επικεφαλής των ψηφοδελτίων θα είναι ο υποψήφιος που προτείνει κάθε πολιτική οικογένεια για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής.