Απογοητευμένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι Σλοβένοι σε ποσοστό σχεδόν 60%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTV Slovenija, με αφορμή την 20η επέτειο από την ανακήρυξη της σλοβενικής ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα, το 58,3% των Σλοβένων δηλώνουν απογοητευμένοι, ενώ το 43% θεωρούν την ανεξαρτησία και τη διεθνή επιβεβαίωση της Σλοβενίας ως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χώρας.

Η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε ο όμιλος Mediana το διάστημα 23-26 Μαΐου, σε δείγμα 700 ατόμων, έδειξε ακόμη ότι το 24% θεωρεί ως τη μεγαλύτερη αδυναμία του κράτους τις αδιαφανείς αποκρατικοποιήσεις.

Για την επόμενη δεκαετία, το 42,4% των Σλοβένων πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των κομμάτων, οι Δημοκράτες (SDS), που βρίσκονται στην αντιπολίτευση προηγούνται με ποσοστό 20,2% έναντι 14,4% των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SD) και 6,4% του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS).