Κύπρος: Κανένα περιστατικό λοίμωξης με το βακτήριο Ε Coli


Οι Ιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση και οδηγίες σε σχέση με τα περιστατικά λοίμωξης με το βακτήριο E Coli σε Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, Α’ Ιατρική Λειτουργός, Υπεύθυνη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, κανένα περιστατικό δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο και η κατάσταση στην Ευρώπη παρακολουθείται στενά.

Η κ. Χατζηαναστασίου διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ενοχοποιούνται τα ισπανικά αγγουράκια, λέγοντας ότι «ακόμη είναι υπό διερεύνηση, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε εντοπίζεται το βακτήριο σε αγγουράκια ισπανικής προέλευσης όμως το περίεργο είναι ότι στην Ισπανία δεν έχει νοσήσει κανείς».

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση από τις υγειονομικές υπηρεσίες δεν εισάγονται στην Κύπρο από την Ισπανία προϊόντα, όπως τα προαναφερόμενα, όμως έχει δοθεί πληροφόρηση στους εισαγωγείς τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό στην Κύπρο, το μικροβιολογικό εργαστήριο της Λευκωσίας είναι σε θέση να το διερευνήσει, ενώ και το Κρατικό χημείο μπορεί να προβεί σε ελέγχους σε τρόφιμα, αν υπάρχουν οποιεσδήποτε υποψίες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο