current views are: 4

14 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση07:03

Σοκ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις με 128 νεκρούς στο Παρίσι – Η ευρωπαϊκή 11η Σεπτεμβρίου

Η χθεσινή νύχτα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Γάλλων και των Ευρωπαίων πολιτών. Εκατοντάδες ανυποψίαστοι άνθρωποι που διασκέδαζαν έπεσαν νεκροί σε μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η οποία δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας και ήδη όλοι και περισσότεροι κάνουν λόγο για την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Εκατόν είκοσι oκτώ νεκροί και 200 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός.

Δημοσίευση 07:03’
αρθρο-newpost

Η χθεσινή νύχτα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Γάλλων και των Ευρωπαίων πολιτών. Εκατοντάδες ανυποψίαστοι άνθρωποι που διασκέδαζαν έπεσαν νεκροί σε μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η οποία δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας και ήδη όλοι και περισσότεροι κάνουν λόγο για την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Εκατόν είκοσι oκτώ νεκροί και 200 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός.

Η χθεσινή νύχτα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Γάλλων και των Ευρωπαίων πολιτών. Εκατοντάδες ανυποψίαστοι άνθρωποι που διασκέδαζαν έπεσαν νεκροί σε μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η οποία δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας και ήδη όλοι και περισσότεροι κάνουν λόγο για την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Εκατόν είκοσι οκτώ νεκροί και 200 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός, ενώ οι 99 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε εδώ το live blogging

Αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις, επικρατεί σύγχυση. Όχι μόνο για τον αριθμό των θυμάτων αλλά και τον αριθμό των χτυπημάτων. Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για συνολικά επτά επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας με τη σημαντικότερη εξ αυτών στον συναυλιακό χώρο Bataclan, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία αμερικανικού συγκροτήματος την οποία και παρακολουθούσαν περίπου 1.500 άτομα. 

Ένοπλοι, δύο ή τρεις στον αριθμό, χωρίς μάσκες εισέβαλαν στο χώρο άρχισαν να πυροβολούσαν αδιακρίτως τα άτυχα θύματά τους φωνάζοντας σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης «ο Αλάχ είναι μεγάλος». 

Ακολούθησαν σκηνές πανικού, αρκετοί εκ των θεατών κατάφεραν να δραπετεύσουν, όχι όμως όλοι. Πολλοί έμειναν όμηροι στα χέρια των δραστών μέχρι την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Τότε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που φορούσαν και αυτοκτόνησαν. 

Προς το παρόν, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από την κατάσταση στον συναυλιακό χώρο είναι άγνωστος. Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για 128 νεκρούς. Τόσο οι μάρτυρες όσο και οι αστυνομικές αρχές που βρέθηκαν στο χώρο περιέγραψαν τη σκηνή ως πραγματική «σφαγή». 

Παράλληλα με το μακελειό στο Bataclan, καμικάζι επιτέθηκαν και στο Stade de France, κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα Γαλλία – Γερμανία, όπου τον παρακολουθούσαν 80.000 θεατές, περιλαμβανομένου του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με αποτέλεσμα να ακουστούν δύο με τρεις εκρήξεις. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έπεσαν νεκρά σε αυτό το περιστατικό σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

Όπως σχολιάζουν γαλλικά ΜΜΕ η επίθεση βομβιστή-καμικάζι είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της, ενώ οι θεατές έντρομοι βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο προτού αποχωρήσουν.

Παράλληλα με τις δύο κεντρικές επιθέσεις, η αστυνομία του Παρισιού κατέγραψε αρκετά ακόμα χτυπήματα στο Μπισά (10ο διαμέρισμα) και στη Ρι ντε Σαρόν (11ο διαμέρισμα), κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου σύμφωνα με ανεπίσημους απολογισμούς σκοτώθηκαν συνολικά πάνω από τριάντα άτομα. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις θεωρείται βέβαιο πως θα ανέβει κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, αφού όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 80 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών ή των θυμάτων δεν υπάρχουν Έλληνες πολίτες, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι γαλλικές αρχές προς το παρόν δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο απολογισμό. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 8 εκ των δραστών της επίθεσης. Παραμένει επίσης άγνωστο εάν έχουν εξουδετερωθεί όλοι οι υπεύθυνοι των επιθέσεων. 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εκτός αν είναι απόλυτα αναγκαίο. Παράλληλα σήμερα θα είναι κλειστά σχολεία, συναυλιακοί χώροι, πανεπιστήμια και θρησκευτικοί χώροι.

Στο διάγγελμά του ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως επανέρχονται οι έλεγχοι στα σύνορα και ζήτησε να σταλούν ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλοι 1.500 άνδρες, που προστίθενται στους 7.000 στρατιωτικούς που είναι μόνιμα ανεπτυγμένοι εντός της Γαλλίας για αποστολές ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου. 

Ο Ολάντ, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι που προγραμμάτιζε να κάνει την Κυριακή στην Τουρκία για την ετήσια σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της G20, μετέβη αμέσως μετά τη λήξη της κρίσης στο Bataclan, όπου διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και των δραστών των χθεσινοβραδινών επιθέσεων.

Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα παρακολούθησης τζιχαντιστικών δραστηριοτήτων SΙΤΕ, ανέφερε πως την ευθύνη για τα πρωτοφανή για την ιστορία της Ευρώπης χτυπήματα, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο ακόμα η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία επιχειρήσεις για τον εντοπισμό τυχόν άλλων δραστών. 

Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα συγκλονισμένη στέκεται στο πλευρό της χώρας με μηνύματα αλληλεγγύης και προσφορές για βοήθεια. 


σχετικα αρθρα