Ευθύνες στο παγκόσμιο κεφάλαιο, ακόμη και για την τρομοκρατία επιρρίπτει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας αύξηση των μισθών και μείωση των κερδών των επιχειρηματιών, για το λόγο ότι «δεν πρέπει να προκαλούνται οι φτωχοί». Το πρόβλημα είναι όμως ο καπιταλισμός κι αν δεν εξαλειφθεί αυτός, δεν θα εξαλειφθεί η ανισότητα, δηλώνει ο Αλί Κοτς, ένα από τα γνωστά ονόματα του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου και μέλος της διοίκησης του ομίλου «Κοτς».

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πάνω στο ζήτημα αν το παγκόσμιο κεφάλαιο διακατέχεται από ζήλια, και το κατά πόσο η ζήλεια αυτή είναι το θεμέλιο ή ένας από τους λόγους των τρομοκρατικών επιθέσεων». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ημερίδα στο πλαίσιο της συνόδου της ομάδας χωρών G 20 στην Αττάλεια.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συζητήσεις περί αύξησης του βασικού μισθού στην Τουρκία, πράγμα που ήταν προεκλογική δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων προς από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Αυτό που έχει υποσχεθεί ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε μερικές μέρες θα σχηματίσει κυβέρνηση, είναι η αύξηση του βασικού μισθού στις 1.300 λίρες (περίπου 430 ευρώ).

Ο Ερντογάν στην ομιλία του είπε «απευθύνομαι στους εργοδότες. Κερδίστε λιγότερα και μοιραστείτε τα κέρδη σας με τους ανθρώπους που έχουν περιορισμένο εισόδημα. Πρέπει να το καταφέρουμε αυτό και ο λόγος είναι ο εξής: Μην προκαλούμε τους φτωχούς».

Μια μέρα νωρίτερα όμως, σε ημερίδα επίσης στο περιθώριο της συνόδου των G 20, ο Αλί Κοτς, μέλος της οικογένειας που ελέγχει τον μεγαλύτερο όμιλο επιχειρήσεων στην Τουρκία, δημοσιοποιούσε το δικό του αντικαπιταλιστικό μανιφέστο.

«Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει ανθρώπινη διάσταση. Είμαστε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο. 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και είναι έτοιμοι να εργαστούν με χαμηλό μισθό και κάτω από άθλιες συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Κοτς και τόνισε: «Προκειμένου να εξαφανιστεί η ανισότητα, πρέπει να εξαφανιστεί ο καπιταλισμός. Πιστεύω ότι θα πρέπει η ανισότητα τουλάχιστο να μειωθεί στο ελάχιστο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός».