Δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο γαλλικός στρατός άρχισε τα αντίποινα κατά του Ισλαμικού Κράτους, πραγματοποιώντας μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην συριακή πόλη Ράκα, η οποία θεωρείται η ανεπίσημη πρωτεύουσα του Χαλιφάτου.

Μέχρι στιγμής, τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν πλήξει την πόλη με τουλάχιστον 20 βόμβες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, στο Παρίσι. Στις γαλλικές επιχειρήσεις συμμετέχουν 10 πολεμικά αεροπλάνα.

Από τους βομβαρδισμούς έχουν πληγεί το κέντρο ελέγχου και διοίκησης των τζιχαντιστών, όπως και επίσης κέντρα ανεφοδιασμού και εκπαίδευσης στρατιωτών.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις

Την ίδια στιγμή, οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι φαίνεται πως είχαν επικοινωνήσει πριν προχωρήσουν στα χτυπήματα με μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μεταδίδουν οι New York Times.

Παρότι οι πληροφορίες για τους δεσμούς των δραστών με το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι ακόμα οριστικές, αυτό που καθίσταται με την  πάροδο του χρόνου και καθώς οι έρευνες προχωρούν πως δεν έδρασαν από μόνοι τους.

Στα επιτελεία των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για τη μορφή που θα πάρει η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντίδρασης κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, το αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έθεσε δύο επιλογές στον Μπαράκ Ομπάμα. Η μία αφορά σε εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών που πραγματοποιείται κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η δεύτερη επιλογή είναι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων ενός συνασπισμού χωρών ώστε να αντιμετωπιστούν στο έδαφος οι τζιχαντιστές. Για τη δεύτερη αυτή λύση πιέζει εδώ και καιρό ως γνωστόν η Τουρκία.

Βέβαια οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα πρέπει να είναι με τη συγκατάθεση της Ρωσίας η οποία και αυτή με τη σειρά της βομβαρδίσει το Ισλαμικό Κράτος από τον Σεπτέμβριο.