Με επιφύλαξη πρέπει να αντιμετωπίζεται το διαβατήριο του σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στο χώρο επίθεσης στο Παρίσι, τονίζει ο Guardian σε άρθρο του, υπογραμμίζοντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, προτού να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν διεισδύσει μεταξύ των προσφύγων και εκμεταλλεύονται την κρίση αυτή.

Σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί το διαβατήριο του σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στο χώρο επίθεσης στο Παρίσι πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη» ο συντάκτης του Guardian για θέματα μετανάστευσης, Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, επισημαίνει:

Ο πρώτος λόγος, είναι γενικός: σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος έχει επικρίνει τους πρόσφυγες που φεύγουν στην Ευρώπη. «Στην πραγματικότητα (το ΙΚ) απεχθάνεται τους ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία για την Ευρώπη. Υπονομεύεται το μήνυμά του ότι το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο είναι ένα καταφύγιο», σχολίασε ο αναλυτής θεμάτων που άπτονται του τζιχάντ, Άαρον Ζέλιν. Είναι επομένως απίθανο η πλειοψηφία των Σύρων που φεύγουν για την Ευρώπη να είναι υποστηρικτές του ΙΚ, αφού η πράξη τους αυτή παραβιάζει καταφανώς το δόγμα της οργάνωσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο συγκεκριμένος. Οι ερευνητές θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι το συριακό διαβατήριο το έφερε όντως ο δράστης και όχι κάποιος περαστικός. Για παράδειγμα, ένας κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν μεταξύ των τρομοκρατών, όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παρά ένα τραυματισμένο θύμα. Κατόπιν, θα πρέπει να διαπιστώσουν με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν και ο νόμιμος κάτοχος του διαβατηρίου.

Είναι πιθανόν, συνεχίζει η εφημερίδα, το διαβατήριο να έχει κλαπεί ή να είναι πλαστό, όπως εκείνο που κατάφερε να φτιάξει πρόσφατα ένας Ολλανδός δημοσιογράφος, με το όνομα του... πρωθυπουργού της Ολλανδίας.

Ένα τρίτο γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι το διαβατήριο βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Οι αναλυτές, σύμφωνα με τον Guardian, θεωρούν παράξενο ο βομβιστής να θυμήθηκε να το πάρει μαζί του, ιδίως εφόσον δεν επρόκειτο να επιστρέψει ζωντανός. «Γιατί ένας τζιχαντιστής που απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις σύγχρονες ιδέες περί υπηκοότητας να πάρει το διαβατήριό του σε μια αποστολή αυτοκτονίας;» διερωτήθηκε μέσω του Twitter ο αναλυτής σε θέματα ισλαμιστικού εξτρεμισμού Τσάρλι Γουίντερ.

Μια θεωρία είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος ελπίζει να στρέψει την Ευρώπη εναντίον των Σύρων προσφύγων, γιατί έτσι θα ενισχυόταν η ιδέα του χάσματος μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και θα έπειθε τους Σύρους ότι το χαλιφάτο είναι αυτό που μπορεί να τους προστατεύσει.