Η Τουρκία είχε ειδοποιήσει δύο φορές, τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο 2015 για τον έναν από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η Τουρκία έλαβε από τη Γαλλία αίτημα για χορήγηση πληροφοριών σχετικά με τον Ίσμαελ Όμαρ Μοστεφάι μόνο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, πρόσθεσε ο αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι ο Μοστεφάι εισήλθε στην Τουρκία το 2013, αλλά δεν έχει καταγραφεί η έξοδός του.

Ο Μοστεφάι, 29 ετών από το Σαρτρ, νοτιοδυτικά του Παρισιού, είναι ο πρώτος καμικάζι που κατονομάστηκε επισήμως και ταυτοποιήθηκε από το αποτύπωμα ενός δακτύλου του.

Τον Οκτώβριο 2014, η Τουρκία έλαβε αίτημα από τη Γαλλία για να χορηγήσει πληροφορίες σχετικά με τέσσερις ύποπτους τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβανόταν ο Ομαρ Ισμαελ Μοστεφάι. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές έκαναν έρευνα γι΄αυτόν, διότι συνδεόταν με την ομάδα των τεσσάρων που ενδιέφερε τις γαλλικές αρχές.

Γεννημένος σε παρισινό προάστιο, ο Ομαρ Ισμαελ Μοστεφάι συμμετείχε στην αιματηρή σύλληψη ομήρων του Μπατακλάν πριν ανατιναχθεί. Ταυτοποιήθηκε από το αποτύπωμά του που βρέθηκε σε ένα δάκτυλο στο χώρο της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μολέν, τον εισαγγελέα του Παρισιού, έχει καταδικαστεί επανειλημμένως για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και καταγραφεί για τη στροφή του στον ισλαμικό εξτρεμισμό από το 2010, όμως δεν περιελήφθη ποτέ σε έρευνα περί τρομοκρατίας.

Ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο ύποπτος είχε εισέλθει στο τουρκικό έδαφος το 2013 από την επαρχία του Εντίρνε, κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. «Δεν έχουμε κανένα ίχνος για έξοδό του από τη χώρα», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι γαλλικές αρχές δεν ζήτησαν καμία πληροφορία για την περίπτωση του Ομαρ Ισμαελ Μοστεφάι παρά μετά το κύμα των επιθέσεων στο Παρίσι.