Την ανάγκη διαλεύκανσης των τρομοκρατικών υποθέσεων και φύλαξης των συνόρων επανέλαβε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, με φόντο την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς:

Είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνομιλιών να φθάσουμε πάλι σε μία κατάσταση στα hotspots που επιδιώκουμε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει συντεταγμένη καταγραφή για να καταλήξουμε σε μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων μέσα στην ΕΕ. Βεβαίως θέμα είναι και η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, ώστε να μην αφήσουμε στους διακινητές τον χώρο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά να φθάνουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη μέσω συντεταγμένων διαδικασιών, και να έχουμε τότε μία δίκαιη κατανομή των βαρών μέσα στην Ευρώπη και να φθάσουμε σε μία συντεταγμένη διαδικασία.

Η κ. Βιρτς τόνισε, πάντως, ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δεν επηρεάζουν την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση, αντιθέτως, ενισχύουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει πολύ σταθερά σε αυτή την πορεία.

«Αυτές οι επιθέσεις επιβεβαίωσαν την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προσφυγική πολιτική.

Το θέμα είναι, πολύ έντονα, και προς το συμφέρον των προσφύγων, να διαλευκάνουμε αυτές τις υποθέσεις και να επιμείνουμε σε αυτή την πορεία που υπέδειξε η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά δηλαδή τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε νόμιμη. Και το θέμα είναι, βεβαίως,πολύ έντονα η καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγιάς», δήλωσε η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος χαρακτήρισε ''πόλεμο'' τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Αυτά τα γεγονότα μπορεί κανείς στην καθομιλουμένη να τα χαρακτηρίσει "πόλεμο". Σίγουρα μπορεί και να πει κανείς ότι πρόκειται για πόλεμο τον οποίο διεξάγει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος πρακτικά εναντίον της Ευρώπης. Με την έννοια "πόλεμος" συνδέονται νομικές συνέπειες κατά το συνταγματικό και το διεθνές δίκαιο. Για αυτό δεν θέλω να μπω σε ερμηνείες εννοιών. Στην καθομιλουμένη σίγουρα μπορεί κανείς να το αποκαλέσει έτσι. Δεν θέλω να σχολιάσω τι λένε άλλοι αρχηγοί κρατών.