Οι επίσκοποι και οι ηγούμενοι των θρησκευτικών ταγμάτων της καθολικής εκκλησίας του Βελγίου δεσμεύθηκαν σήμερα να αποζημιώσουν τα θύματα των παιδόφιλων ιερέων δηλώνοντας ότι έχουν επίγνωση "της ηθικής μας ευθύνης" στα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και ένα χρόνο. «Οι επίσκοποι και οι ηγούμενοι αναγνωρίζουν απερίφραστα ότι αυτά τα συμβάντα είναι ακόμη πιο θλιβερά καθώς οι δράστες τους είναι μέλη της εκκλησίας τα οποία έχουν ηθικό κύρος και τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Έχοντας επίγνωση της ηθικής μας ευθύνης και των προσδοκιών που έχει η κοινωνία από εμάς, οι επίσκοποι και οι ηγούμενοι δεσμεύονται να αναγνωρίσουν τα θύματα και να υιοθετήσουν μέτρα επανόρθωσης των δεινών που υπέστησαν. Επιπλέον είναι αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια των θυμάτων και να τους προσφέρουν οικονομική αποζημίωση σύμφωνα με τις ανάγκες τους», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά το αίτημα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε στο τέλος του 2010 μετά την αποκάλυψη εκατοντάδων περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς στο Βέλγιο, να δημιουργηθεί από την καθολική εκκλησία του Βελγίου μία «επιτροπή διαιτησίας» η οποία θα μπορούσε να αποφασίσει την αποζημίωση των θυμάτων.