current views are: 4

16 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:36

Ολάντ: Θα καταστρέψουμε τους τρομοκράτες – Εντατικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Στα δύο σώματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης απευθύνθηκε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Παρίσι την Παρασκευή, ο οποίος διαμήνυσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα καταστρέψουν τους τρομοκράτες.

Δημοσίευση 15:36’
αρθρο-newpost

Στα δύο σώματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης απευθύνθηκε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Παρίσι την Παρασκευή, ο οποίος διαμήνυσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα καταστρέψουν τους τρομοκράτες.

Στα δύο σώματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης απευθύνθηκε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Παρίσι την Παρασκευή, ο οποίος διαμήνυσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα καταστρέψουν τους τρομοκράτες.

«Η Γαλλία είναι σε πόλεμο. Ο στρατός των τζιχαντιστών πολεμάει τη Γαλλία επειδή είναι μία χώρα ελεύθερη, επειδή η Γαλλία είναι το σπίτι ων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Γαλλία δεν εμπλέκεται σε έναν πόλεμο πολιτισμών, γιατί αυτοί οι δολοφόνοι δεν εκπροσωπούν κανέναν πολιτισμό» σημείωσε ο κ. Ολάντ και συνέχισε: 

Σήμερα η χώρα μας πενθεί. Θυμόμαστε τους αθώους που σκοτώθηκαν (…) Σκεφτόμαστε τους εκατοντάδες νέους ανθρώπους που τραυματίστηκαν από την επίθεση. Κάποιοι ακόμα δίνουν μάχη για τη ζωή.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως στις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών θα συνδράμει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «οι υποστηριχτές της επίθεσης στο Παρίσι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εγκλήματά τους ενδυναμώνουν περισσότερο τη βούληση της Γαλλίας να τους πολεμήσει και να τους καταστρέψει». Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταστραφεί το ΙΚ. Κάλεσε εξάλλου στη δημιουργία ενός δυνατού συνασπισμού κρατών που θα ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της Παρασκευής, επεσήμανε πως αυτές σχεδιάστηκαν στη Συρία και οργανώθηκαν στο Βέλγιο. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε πως η χώρα του απαιτεί μία άμεση εφαρμογή «συντονισμένων και συστηματικών ελέγχων» στα εξωτερικά και τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Εάν η Ευρώπη δεν ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, τότε θα επιστρέψουμε στις εποχές των εθνικών συνόρων» είπε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να σημειώσει ότι «αυτό θα ήταν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Ανακοίνωσε εξάλλου πως θα καταθέσει νομοσχέδιο ώστε να διευρυνθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις ακόμη μήνες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τροποποιηθεί το σύνταγμα της Γαλλίας για καταστάσεις κρίσης. 

Όπως είπε, το Σύνταγμα θα πρέπει να επιτρέπει την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, όπως επίσης και την απέλασή τους εάν αποτελούν τρομοκρατική απειλή. Οι ξένοι που είναι επικίνδυνοι για την εσωτερική ασφάλεια θα πρέπει να απελαύνονται γρηγορότερα, συνέχισε. 

Ανακοίνωσε εξάλλου την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν περικοπές στον στρατό, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις ακόμα 5.000 αστυνομικών στα επόμενα δύο χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που πρόεδρος της Γαλλίας απευθύνεται και στα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται μονάχα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ή όταν λαμβάνουν χώρα σημαντικά γεγονότα.  

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι


σχετικα αρθρα