Αρνητικός στο ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος» επιλογή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των G20, στην Τουρκία.

Ωστόσο δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών με στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει μια εντατικοποίηση της στρατηγικής που έχουμε βάλει μπροστά η οποία θα λειτουργήσει, αλλά θα πάρει χρόνο».

Όπως είπε: «Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν την τρέχουσα στρατηγική ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, επισημαίνοντας ότι «δεν υποτιμούν τις ικανότητες του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα, έχουν γνώση των τεράστιων ικανοτήτων που έχουν».

Εξηγώντας τη θέση του σχετικά με την μη χρησιμότητα χερσαίων επιχειρήσεων σε συριακό έδαφος είπε ότι παρόλο που θα ήταν εύκολο να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα ώστε να απομακρυνθούν οι τζιχαντιστές από τα προπύργιά τους στη Μοσούλη, τη Ράκα ή στο Ραμάντι, τα αποτελέσματα θα είναι «προσωρινά» εάν δεν υπάρχει ένας τοπικός πληθυσμός που θα μπορεί να αντισταθεί στην πίεση των εξτρεμιστών.