Νέα δεδομένα στο εσωτερικό της Γαλλίας αλλά και τη συριακή κρίση δημιούργησαν τα πρωτοφανή χτυπήματα των τζιχαντιστών στο Παρίσι την Παρασκευή, τα οποία από πολλούς έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την επέκταση των έκτακτων μέτρων την ώρα που επί τάπητος τίθενται σενάρια για χερσαία επέμβαση στη Συρία. Όλα αυτά υπό το βάρος των νέων απειλών του Ισλαμικού Κράτους για τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Σε μία ιστορική κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων της Γαλλικής εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τρεις ακόμη μήνες, καθώς και την τροποποίηση του Συντάγματος. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να επιτρέπεται η αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας σε όλους τους υπόπτους που έχουν δύο υπηκοότητες καθώς και την γρηγορότερη απέλαση όσων θεωρούνται «ύποπτοι για την εσωτερική ασφάλεια».

Ο Ολάντ δεν αρκέστηκε στο εσωτερικό. Ανακοίνωσε εντατικοποίηση των γαλλικών επιδρομών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία – χτες στοχοθετήθηκαν θέσεις τζιχαντιστών στην ανεπίσημη πρωτεύουσά τους τη Ράκα- καθώς και την αποστολή του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ για συμμετοχή στις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταστραφεί το ΙΚ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας μετά τη σύνοδο της G20, τάχθηκε εκ νέου κατά του ενδεχόμενου χερσαίας επέμβασης στη Συρία, υπερασπιζόμενος τη στρατηγική του κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.

Εξηγώντας τη θέση του σχετικά με την μη χρησιμότητα χερσαίων επιχειρήσεων σε συριακό έδαφος είπε ότι παρόλο που θα ήταν εύκολο να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα ώστε να απομακρυνθούν οι τζιχαντιστές από τα προπύργιά τους στη Μοσούλη, στο Ραμάντι ή τη Ράκα τα αποτελέσματα θα είναι «προσωρινά» εάν δεν υπάρχει ένας τοπικός πληθυσμός που θα μπορεί να αντισταθεί στην πίεση των εξτρεμιστών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε πως οι εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι επιβεβαίωσαν τη γραμμή της Μόσχας στο Συριακό και προέτρεψε τη Γαλλία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον Μπασάρ αλ Άσαντ

«Είναι επιτακτικό» να συγκροτήσουμε ένα διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατήγγειλε επίσης πως το Ισλαμικό Κράτος δέχεται χρηματοδότηση από 40 χώρες, περιλαμβανομένων και μελών του G20. 

Οι πολιτικές εξελίξεις έρχονται στον απόηχο των νέων απειλών του Ισλαμικού Κράτους κατά των δυτικών χωρών. 

«Λέμε στα κράτη που συμμετέχουν στη σταυροφορική εκστρατεία ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα ζήσετε με το θέλημα του Θεού μια ημέρα σαν της Γαλλίας και με τη βοήθεια του Θεού, όπως χτυπήσαμε τη Γαλλία στο κέντρο της στο Παρίσι, ορκιζόμαστε ότι θα χτυπήσουμε την Αμερική στο κέντρο της στην Ουάσιγκτον», λέει ένας άνδρας σε βίντεο που έδωσαν οι τζιχαντιστές σήμερα στη δημοσιότητα

Προς το παρόν οριστικές αποφάσεις για το συριακό ζήτημα δεν υπάρχουν. Ωστόσο οι πιέσεις για οριστική λύση – που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και χερσαίες επιχειρήσεις- και συντριβή των τζιχαντιστών πληθαίνουν μετά το μακελειό.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι