«Ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής» σε ορισμένα θέατρα εξωτερικών επιχειρήσεων ζήτησε ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Παράλληλα, ζήτησε «υποστήριξη» προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο γάλλος υπουργός Αμυνας επικαλέστηκε ένα άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών σε περίπτωση επίθεσης κατά μίας χώρας της ΕΕ. «Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι μόνη της σε αυτά τα θέατρα», δήλωσε ο Λε Ντριάν, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλείται το άρθρο αυτό, αντίστοιχο του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο είχαν επικαλεσθεί οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

«Η Γαλλία ζητεί από τους ευρωπαίους εταίρους την υποστήριξή τους - σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών μελών στα θέατρα των επιχειρήσεων όπου επιχειρεί η Γαλλία», εξήγησε ο γάλλος υπουργός Αμυνας.

«Η Γαλλία ζητεί αυτήν τη δύσκολη στιγμή υποστήριξη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται επίθεση. Πιστεύω ότι η απάντηση της ΕΕ θα πρέπει να είναι ναι», απάντησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προήδρευε της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Αμυνας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

«Οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, αλλά η Γαλλία πρέπει να εξειδικεύσει το είδος της υποστήριξης και της βοήθειας που περιμένει», πρόσθεσε.

Ωστόσο, καμία επίσημη απόφαση επ΄αυτού δεν αναμένεται σήμερα.