Για "κατ΄ανάγκην υπέρβαση" των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας προς τις Βρυξέλλες μίλησε σε συνέντευξή του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις επιδρομές στην ''πρωτεύουσα'' του ΙΚ, τη Ράκα.

"Πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, όπως αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας, στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει ν' αναλάβουμε την ευθύνη γι' αυτό και η Ευρώπη οφείλει να το κατανοήσει. Είναι καιρός επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβουν σήμερα ότι αυτή είναι μια μάχη που αφορά τη Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Πριν από τις επιθέσεις, η Γαλλία προέβλεπε να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα στο 3,3% του ΑΕΠ το 2016 και στο 3% το 2017.

"Η Ευρώπη πρέπει να είναι προσεκτική με αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία και να μας βοηθήσει, ακούγοντάς μας και κατανοώντας αυτά που κάνουμε και προτείνουμε να συμμετάσχει σε αυτή την απαραίτητη αλληλεγγύη". Παρότι πρέπει "βεβαίως να διατηρήσουμε υπό έλεγχο τα ελλείμματά μας", η κυβέρνηση "θα συνεχίσει" τις ενέργειες που άρχισε μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, τόνισε ο Βαλς.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί "την προσεχή εβδομάδα" με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, με στόχο τον σχηματισμό ενός ενιαίου συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

"Αυτή τη νύχτα υπήρξαν νέες επιδρομές της πολεμικής μας αεροπορίας στη Ράκα για την καταστροφή ενός αρχηγείου και ενός στρατοπέδου μαχητών του ΙΚ και θα συνεχίσουμε, ο αρχηγός του κράτους το έχει ανακοινώσει κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη σημασία έχει το ταξίδι του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν".

Στην ίδια συνέντευξη στο France Inter, ο Μανουέλ Βαλς αναφερόμενος στην υπόθεση της ύπαρξης συνεργών στη Γαλλία και το Βέλγιο, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των εμπλεκομένων προσώπων στις επιθέσεις παραμένει άγνωστος.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν συνεργοί αυτών που σκότωσαν, αυτών που διέπραξαν τη φρίκη αυτή στο Παρίσι. Υπάρχουν ίσως στη Γαλλία, στο Βέλγιο, συνεργοί, πρόσωπα που συνεργάστηκαν στη σφαγή αυτή.

"Συνεπώς πρέπει σήμερα να επικεντρωθούμε στην έρευνα", υπογράμμισε. "Ακόμη δεν έχουμε όλη την πραγματικότητα, όλη την εικόνα της πραγματικότητας και κυρίως του αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων στις επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής.

Υπάρχουν δύο ή τρεις ομάδες, πώς λειτούργησαν, τι συνέβη ακριβώς στο Στάδιο της Γαλλίας, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά με την απαραίτητη μυστικότητα. Ο στόχος είναι όχι μόνο να καταστραφεί το ΙΚ (...) αλλά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συλλήψεις, να καταλάβουμε τι συνέβη πράγματι".

Εκτός από τους επτά καμικάζι που σκοτώθηκαν την Παρασκευή στα σημεία των επιθέσεων, οι αρχές αναζητούν έναν άνδρα, τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος φέρεται να είναι ο όγδοος άνδρας από τις τρεις ομάδες που συμμετείχαν άμεσα στις επιθέσεις και σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ είχε επαφές με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, έναν 28χρονο βέλγο τζιχαντιστή, ο οποίος πιθανόν βρίσκεται στη Συρία, πολύ ενεργό μέλος του ΙΚ και ύποπτος ως εντολέας των επιθέσεων που σχεδιάστηκαν στο Βέλγιο.

Στις Βρυξέλλες χθες, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος δύο υπόπτων, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή.