Στενή συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης των τρομοκρατών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ανακοίνωσαν Ουάσιγκτον και Άγκυρα.

«Εδώ και καιρό συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή με τη συνεργασία των ΗΠΑ (…) Έχουμε κάποια σχέδια για να βάλουμε τέλος στον έλεγχο που ασκεί το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στην περιοχή αυτή στα σύνορά μας. Όταν τα σχέδια αυτά είναι έτοιμα, οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ντάες να διατηρήσει την παρουσία του στα σύνορά μας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός. «Θα το δείτε τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, προαναγγέλλοντας μια από κοινού επιχείρηση με την Τουρκία στα βόρεια σύνορα της Συρίας.

Τα βόρεια συριακά σύνορα «έχουν κλείσει σε ποσοστό 75%. Και ξεκινάμε μια επιχείρηση με τους Τούρκους για να κλείσουμε τα εναπομείναντα 98 χιλιόμετρα», είπε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο CNN.

Και οι δύο, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οκτώ Μαροκινούς που φέρονται να είναι μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις υπηρεσίες ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το Ανατολή, οι οκτώ συλληφθέντες έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς από την Καζαμπλάνκα και δήλωσαν στην αστυνομία ότι είναι τουρίστες και πως έχουν κλείσει δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο.

Ωστόσο, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σκόπευαν να πάνε στη Γερμανία προσποιούμενοι τους Σύρους πρόσφυγες, και σύμφωνα με έγγραφο που φέρεται ότι βρέθηκε στην κατοχή του ενός θα περνούσαν με τρένο και λεωφορείο ή τρένο ως τη Γερμανία μέσω της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.