Από τον Μάιο του 2015 φέρεται να είχαν προειδοποιήσει οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας για το ενδεχόμενο μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης σε στόχο στην Ευρώπη, βάσει έκθεσης που δημοσίευσε σήμερα το δίκτυο Foxnews. Μάλιστα οι αρχές προειδοποιούσαν πως ο φερόμενος εγκέφαλος πίσω από το μακελειό στο Παρίσι θα μπορούσε να συντονίζει τι επιθέσεις από ασφαλές σπίτι στην Αθήνα.

Η έκθεση που εκδόθηκε από το τμήμα πληροφοριών και ανάλυσης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των  ΗΠΑ προειδοποιούσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε τη δυνατότητα να διενεργήσει σύνθετες επιθέσεις κατά δυτικών στόχων και μάλιστα είχε υποδείξει και τον εγκέφαλο πίσω από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας. 

Η έκθεση, όπως μεταδίδει το Foxnews, διενεργήθηκε σε συνεργασία με το FBI. Αντικείμενο μελέτης ήταν τα αποτυχημένα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους τον Ιανουάριο του 2015 στο Βέλγιο. Τότε δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής της χώρας είχαν εξαπολύσει επιχειρήσεις – σκούπα και κατάφεραν να διαλύσουν τους πυρήνες των τζιχαντιστών

Η αναφορά έδειχνε τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ ως τον διοικητή του πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο. Ο Αμπαούντ εκτιμάται πως ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την συντονισμένη επίθεση στο Παρίσι την Παρασκευή που ως αποτέλεσμα είχε τον θάνατο 129 ατόμων. Επανερχόμενη στο αποτυχημένο χτύπημα του Ιανουαρίου, η έκθεση περιλαμβάνει αναφορές βελγικών ΜΜΕ που ανέφεραν πως ο «Αμπαούντ συντόνιζε την επιχείρηση από ασφαλές σπίτι στην Αθήνα με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την ώρα που άλλα μέλη της ομάδας ενεργούσαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες». 

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση (στα Αγγλικά)