Οι δυτικοί σύμμαχοι ήταν πολύ διστακτικοί στο να συνεισφέρουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τις απαραίτητες στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της στρατιωτικής Συμμαχίας. Σε ομιλία που εκφώνησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, και δημοσιεύτηκε στο ιστότοπο του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η «επιχείρηση της Λιβύης ήταν μια μεγάλη επιτυχία».

«Εκεί όπου ήμασταν λιγότερο επιτυχείς, ωστόσο, ήταν στο να υποστηρίξουμε αυτή την πολιτική απόφαση με τις απαραίτητες στρατιωτικές συνεισφορές», δήλωσε.

«Στην περίπτωση της Λιβύης, όπως και στο Αφγανιστάν, μερικές φορές πασχίσαμε για να συγκεντρώσουμε τις σωστές δυνάμεις και τις κατάλληλες ικανότητες».

Καλώντας τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ «να δείξουν την αλληλεγγύη της Συμμαχίας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις», ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να «λάβουν την πολιτική απόφαση να αναπτύξουν τις σωστές δυνάμεις και δυνατότητες. Και αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξή τους χωρίς περιοριστικούς όρους».

Στη Λιβύη, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ συνεισφέρουν στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, αλλά δεν συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι «οι περιοριστικοί όροι που επιβάλλονται (στους διοικητές του ΝΑΤΟ) μειώνουν σημαντικά την ευελιξία που χρειάζονται και περιορίζουν τις επιλογές τους».
TAGS