Τα βέλη του εναντίον της Δύσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορώντας την ότι έθρεψε τους τρομοκράτες. 

Όπως είπε  η χώρα του που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο δεν είναι "λίπασμα" για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. 

"Μπορώ να σας πω ότι το ΙΚ δεν έχει φυσικό εκκολαπτήριο, κοινωνικό εκκολαπτήριο στο εσωτερικό της Συρίας", τόνισε ο Άσαντ. Επέμεινε στο γεγονός ότι τζιχαντιστές που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Παρίσι και αλλού, μπορούν να δρουν με τον τρόπο αυτό χάρη στην "υποστήριξη των Τούρκων, των Σαουδαράβων και πολιτών του Κατάρ, και φυσικά χάρη στην πολιτική της Δύσης που έχει υποστηρίξει τους τρομοκράτες ποικιλοτρόπως".

Το ΙΚ "δεν ξεκίνησε από τη Συρία. Ξεκίνησε στο Ιράκ και πρωτύτερα από το Αφγανιστάν", δήλωσε ο Άσαντ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια φράση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ότι "ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία του ΙΚ". "Η παραδοχή του αυτή είναι η πιο σημαντική απόδειξη", δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας.

Ο Άσαντ δήλωσε στην συνέντευξη ότι δεν μπορεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα μετάβασης που να προβλέπει εκλογές στη Συρία όσο περιοχές της χώρας ελέγχονται από τους αντάρτες. "Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόλις θα έχουμε αρχίσει να νικάμε την τρομοκρατία. Δεν μπορείτε να αποσπάσετε τίποτε πολιτικά, όσο έχετε τρομοκράτες που καταλαμβάνουν πολλές περιοχές στη Συρία". Μόλις διευθετηθεί η κατάσταση, "ενάμιση έως δύο χρόνια αρκούν για μια μετάβαση".