Πρωθυπουργικό αεροσκάφος, κατά το πρότυπο των Αμερικανών προέδρων, προκειμένου να διευκολυνθεί και να καταστούν πιο ασφαλείς οι επίσημες μετακινήσεις του, θα αποκτήσει προσεχώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η δαπάνη, η πολιτεία δεν θα προχωρήσει σε αγορά νέου αεροσκάφους αλλά θα μετατρέψει ένα αεροπλάνο ανεφοδιασμού της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα Airbus A330 Voyager, ώστε να μπορεί να μεταφέρει έως και 160 επιβάτες.

Το κόστος της μετατροπής του εκτιμάται στα 10 εκατ. λίρες (14 εκατ. ευρώ), δηλαδή πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα κόστιζε μια αγορά.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν επίσης ότι χάρη στο αεροπλάνο αυτό η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει έως και 775.000 λίρες τον χρόνο, καθώς η ώρα πτήσης θα περιοριστεί στις 2.000 λίρες έναντι των 6.700 λιρών που κοστίζει τώρα που ο πρωθυπουργός ναυλώνει αεροπλάνα εμπορικών εταιρειών.

Το αεροπλάνο, το οποίο ο Τύπος αμέσως ονόμασε Cam Force One κατά το πρότυπο του Air Force One των Αμερικανών προέδρων, θα χρησιμοποιείται για να μεταφέρει τον Βρετανό πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο, καθώς και άλλα μέλη της κυβέρνησης, επιχειρηματίες ή δημοσιογράφους στα επίσημα ταξίδια τους στο ο σχεξωτερικό ενώ θα μπορεί να το δανείζεται και η βασιλική οικογένεια. 

Ανάλογο σχέδιο είχε το 2008 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, το οποίο όμως είχε ακυρωθεί από τον διάδοχό του Γκόρντον Μπράουν.