Ο Πίτερ Σόρενσεν, Δανός διπλωμάτης με πείρα στα Βαλκάνια, πρόκειται να διοριστεί απεσταλμένος της ΕΕ στη Βοσνία, δήλωσε σήμερα ένας από τους βοηθούς της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. Ο κ. Σόρενσεν είναι τώρα επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Σεράγεβο αλλά πριν από μερικούς μήνες ανέλαβε κάποιες από τις εξουσίες του Ύπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, γεγονός που τον καθιστά πλέον "σούπερ απεσταλμένο" της ΕΕ.

Από τη θέση του αυτή αναμένεται πως θα είναι σε θέση να ζητά την επιβολή απαγόρευσης άδειας εισόδου και παγώματος των περιουσιακών στοιχείων πολιτικών της περιοχής που δεν δείχνουν προθυμία "συνεργασίας" , ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι.

Η ΕΕ πιέζει τους πολιτικούς της Βοσνίας να σχηματίσουν κυβέρνηση και να υιοθετήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί ευκολότερη η προσέγγιση της ένταξής τους στην ΕΕ.

Οι τρεις κοινότητες της χώρας (Μουσουλμανική, Κροατική και Σερβική) εξακολουθούν να παραμένουν διαιρεμένες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία.