Τις πρώτες στιγμές μετά το μακελειό που προκάλεσαν τζιχαντιστές μπροστά από το Café Bonne Bière στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή καταγράφει βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το βίντεο διάρκειας 3 λεπτών, ήρθε στην κατοχή του AFP από  κάτοικο της περιοχής και αυτόπτη μάρτυρα. Εκεί διακρίνονται οι σοροί 4 ανθρώπων να κείτονται μπροστά το καφέ, εκτεθειμένες στα γεμάτα τρόμο και απόγνωση βλέμματα των περαστικών.

Δείτε ΕΔΩ το συγκλονιστικό βίντεο

Οι σκηνές καταγράφθηκαν μπροστά από έναν από τους υπαίθριους χώρους με τα τραπέζια των μπιστρό που βρέθηκαν στο στόχαστρο των επιθέσεων στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού –όπως επίσης το Stade de France στο βόρειο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας και ο συναυλιακός χώρος Bataclan– που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 129 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 352, τρομοκρατικά χτυπήματα την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Επικρατεί μια περίεργη σιωπή που την διακόπτουν οι παρεμβάσεις του ερασιτέχνη εικονολήπτη. Δεν υπάρχει πανικός, ορισμένοι περαστικοί κοιτάζουν άφωνοι το σκηνικό, άλλοι φωτογραφίζουν τα θύματα που κείτονται στο έδαφος. Στην πραγματικότητα κανείς, όπως περιγράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν παρεμβαίνει.

Με εξαίρεση έναν άνδρα που έχει γονατίσει δίπλα από ένα από τα θύματα, κανείς δεν έχει προσεγγίσει τους άλλους τρεις ανθρώπους που παραμένουν ακίνητοι, ενώ κανείς δεν τους προσφέρει βοήθεια ενώ κείτονται μεταξύ των τραπεζιών και των καρεκλών της καφετέριας.

Μία γυναίκα και η κόρη της που περνάνε από το σημείο με το σκούτερ τους δείχνουν αποσβολωμένες μπροστά σε αυτό το σκηνικό που έχει εκτυλιχτεί στην καρδιά του Παρισιού.

Ακούγονται άνθρωποι να διερωτώνται «πως είναι δυνατόν;» ή να λένε «πρόκειται για ένα μακελειό». Ένα πέμπτο θύμα, που έχει καταρρεύσει στο έδαφος μπροστά από ένα καθαριστήριο που βρίσκεται δίπλα στο καφέ, διακρίνεται για λίγο στις εικόνες, ενώ το έχουν περικυκλώσει περαστικοί που δεν κρύβουν τη νευρικότητά τους και μοιάζουν αδύναμοι να αντιδράσουν.

Στο 1.15 λεπτό του βίντεο ένας αστυνομικός με πολιτικά ρούχα φθάνει πεζή και αρχίζει να απωθεί μακριά τους περίεργους.

Σημειώνεται πως από χθες το βράδυ, τον γύρο του κόσμου κάνει ακόμη ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τους ενόπλους να πυροβολούν αδιακρίτως και να σκορπίζουν τον τρόμο...