Μόλις το 52% των Τούρκων θεωρεί ότι οι πολίτες της χώρας πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα και ανοιχτά κριτική στην κυβέρνηση σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. 

Η Τουρκία στην τελευταία θέση όσον αφορά την υπεράσπιση αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στις περισσότερες χώρες πιστεύει ότι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν ανεμπόδιστα κριτική στις κυβερνήσεις τους. Στις δυτικές χώρες η άσκηση του δικαιώματος αυτού θεωρείται δεδομένη, αντίθετα με χώρες που κυβερνώνται από πιο αυταρχικά ή απολυταρχικά καθεστώτα.

Το 95% των πολιτών στις ΗΠΑ, το 93% στην Γερμανία και το Ισραήλ και το 72% στην Ρωσία τάσσεται υπέρ της ελευθερίας όσον αφορά την άσκηση κριτικής έναντι των κυβερνήσεων, μόλις το 52% των Τούρκων συμφωνεί.

Οι Τούρκοι πολίτες εξάλλου εμφανίζονται διχασμένοι για το αν τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να έχουν την ελευθερία να κρίνουν τις ειδήσεις που μπορούν να δημοσιεύουν. Το 40% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει το δικαίωμα να περιορίζει τη δημοσίευση πληροφοριών για πολιτικές διαμαρτυρίες, κατατάσσοντας έτσι την χώρα στην προτελευταία θέση στην σχετική κατηγορία, πριν από το Βιετνάμ.

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, η τουρκική αστυνομία διέκοψε την εκπομπή δύο τηλεοπτικών δικτύων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, ενώ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη που διεξήχθη στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.