Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης στο Παρίσι ξεκίνησε σήμερα η έκτακτη σύνοδος για την τρομοκρατία και την ασφάλεια με την συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία υπήρξε και συμφωνία για την δημιουργία συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τις αεροπορικές πτήσεις. 

Το συμβούλιο αυτό είχε ως στόχο να ενισχύσει την ευρωπαϊκή απάντηση στα τρομοκρατικά χτυπήματα και να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν.

Στην σύνοδο συζητήθηκαν θέματα όπως οι έλεγχοι στα σύνορα και η ασφάλεια των πτήσεων, ενώ στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί των χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για την δημιουργία κοινού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών σε σχέση με τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων. 

Κατά την διάρκεια της συνόδου, μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος πρότεινε τη δημιουργία μια Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έφεραν στο φως τις ελλείψεις στη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

Προσερχόμενος στην σύνοδο ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και με αφορμή τα γεγονότα στο Παρίσι τόνισε:

Η Ευρώπη στέκεται στην Γαλλία με αλληλεγγύη και συμπάθεια. Να σας θυμίσω ότι μετά το Charlie Hebdo είχα προτείνει την δημιουργία έναρξης εντατικής συνεργασίας για την τρομοκρατία. Η σημερινή είναι μια σύνοδος μεγάλης σημασίας, καθώς έχει ως θέμα της την τρομοκρατία και την ασφάλεια. Πρέπει να βασίσουμε την συνεργασία μας στην εμπιστοσύνη και στην ικανότητα. Από την πρώτη στιγμή είχα μιλήσει για την ασφάλεια και είναι η στιγμή σε όλα τα κράτη να το εφαρμόσουν.