Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναθεώρηση της Συνθήκης του Σένγκεν αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων  στο Παρίσι πριν από μία εβδομάδα. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του 2015 η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση για μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν «ώστε να καταστεί δυνατό να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι και στους ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

«Είναι κρίσιμης σημασίας αλλαγή» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καζνέβ και επεσήμανε πως οι ΥΠΕΣ της ΕΕ αποφάσισαν επίσης να καταρτιστεί ένα μητρώο με τα ονόματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και σε μέτρα για την καταστολή του λαθρεμπορίου όπλων.

Ο Καζνέβ δήλωσε πως η Γαλλία κέρδισε την υποστήριξη των εταίρων της και στα τρία σημεία που το Παρίσι ήθελε να αντιμετωπισθούν. «Πήραμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι φανερά πριν από το τέλος του χρόνου», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως το μέτρο που προτείνει η Κομισιόν είναι τα «ευφυή σύνορα», δηλαδή αυξημένο έλεγχο και ταυτοποίηση ταξιδιωτών στην Ευρώπη με τη λήψη της εικόνας της ίριδας, τα δακτυλικά αποτυπώματα, την εικόνα προσώπου, τον ηλεκτρονικό έλεγχο της αυθεντικότητας των ταξιδιωτικών εγγραφών αλλά και τον αυτόματο υπολογισμό της επιτρεπόμενης παραμονής ταξιδιωτών από τρίτες χώρες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Επιτροπή στοχεύει και να δημιουργήσει από τις αρχές του νέου έτους ένα κέντρο συντονισμού της Europol συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος. Ο ρόλος του κέντρου θα είναι ο εναρμονισμός των ευαίσθητων πληροφοριών που διαθέτουν τα κράτη μέλη και ο συγχρονισμός της δράσης τους έτσι ώστε να εντοπίζονται τρομοκρατικές απειλές εντός των συνόρων, ακόμα και όταν παρεισφρέουν στις μεταναστευτικές ροές.

Υπενθυμίζεται πως όλη την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες για σχέδια για τη δημιουργία «μίνι χώρου Σένγκεν εντός του υπάρχοντος χώρου».  Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδίαζε την επαναφορά των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα πολλών δυτικοευρωπαϊκών χωρών, με στόχο να ελεγχθεί καλύτερα η ροή μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.