Αυστηρότερους ελέγχους στα αεροδρόμια και στις πτήσεις τόσο προς χώρες εκτός Σένγκεν όσο και εντός Ευρώπης με υποβολή σε εξονυχιστικότερο έλεγχο  και των Ευρωπαίων πολιτών που προέρχονται από τρίτες χώρες, αποφάσισαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά το πέρας της συνόδου, «στο θέμα του ελέγχου Schengen συζητήθηκαν διάφορες απόψεις και συγκεκριμένα θα υποβάλλονται σε έλεγχο και οι πολίτες των χωρών της ΕΕ όταν έρχονται από τρίτες χώρες. Αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει σχέση και με κάποιους που πηγαίνουν και συμμετέχουν σε διάφορες παράνομες ενέργειες ή γίνονται μαχητές σε χώρες ή περιοχές εμπόλεμες και στη συνέχεια γυρίζουν στις χώρες τους. Επομένως, αυξάνεται ο βαθμός ελέγχου για πολίτες της ΕΕ που έρχονται από τρίτες χώρες».

Όπως είπε υπήρξαν διάφορες προτάσεις και συγκεκριμένα συζητήθηκε το θέμα του ελέγχου των επιβατών των διεθνών πτήσεων (PNR), πτήσεων εντός της Ευρώπης αλλά κυρίως και πτήσεων που προέρχονται από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, το θέμα της απενεργοποίησης ελαφρού οπλισμού που υπάρχει και πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτός ο οπλισμός, το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και το θέμα της ανταλλαγής των πληροφοριών μέσω των τραπεζών πληροφοριών που συλλέγουν αυτά τα στοιχεία έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος καθώς και το θέμα των ελέγχων Schengen για τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.

«Οι κυριότερες αποφάσεις λοιπόν σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος –το PNR- μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο και θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το θέμα της ανταλλαγής των στοιχείων των επιβατών από πτήσεις που προέρχονται από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη» είπε ο υπουργός ενώ για το θέμα του ελέγχου της απενεργοποίησης του ελαφρού οπλισμού, σημείωσε ότι «και εκεί υπήρχε απόλυτη ταύτιση γιατί όλοι θέλουν να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα όπλα».

Ακόμα έκανε λόγο για βελτίωση στο σύστημα των ανταλλαγών πληροφοριών. «Εδώ βέβαια τέθηκε το θέμα για πόσο διάστημα θα κρατηθούν αυτά τα στοιχεία. Είναι ένα θέμα δημοκρατικού ελέγχου», σχολίασε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Γίνεται μια προσπάθεια διασφάλισης και των μέτρων ασφαλείας των πολιτών της Ευρώπης αλλά και υπάρχει πάντα ο φόβος να μην ξεφύγουμε από τις κόκκινες γραμμές που έχουν σχέση με την ασφάλεια και διαταράξουμε την ισορροπία με τα δημοκρατικά μας ιδεώδη».