Ένα παρακλάδι της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, η Αλ – Μαραμπούν ανέλαβε μέσω Twitter την ευθύνη για την αιματηρή ομηρία στο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του Μάλι, Μπαμάκο. 

Στις πρώτες τους εκτιμήσεις αναλυτές στα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν πιθανό να κρύβονται οι αφρικάνοι τζιχαντιστές πίσω από την επίθεση καθώς έχουν όπως όλα δείχνουν τις δυνατότητες και τους πόρους για ένα τέτοιας έκτασης χτύπημα

Η ομάδα εδρεύει στα Βόρεια της χώρας και φέρεται να βρίσκεται πίσω από αρκετές επιθέσεις στο κεντρικό και νότιο Μάλι φέτος. Ανέλαβαν την ευθύνη για ακόμη μία επίθεση σε ξενοδοχείο στην πόλη Σεβαρέ τον Αύγουστο όπου 13 άτομα σκοτώθηκαν καθώς και για ακόμα ένα χτύπημα στις 7 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της χώρας όπου σκοτώθηκαν πέντε άτομα όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε εστιατόριο. 

Διοικητής της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, διαβόητος τζιχαντιστής, υπεύθυνος για την εισβολή ενόπλων στο διυλιστήριο στην Αλγερία το 2013. Οι ΗΠΑ είχαν ισχυριστεί πως ο Μοχτάρ είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής τον Ιούνιο, ωστόσο η τύχη του παραμένει άγνωστη. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η  Αλ – Μαραμπούν σχηματίστηκε το 2013 έπειτα από τη συγχώνευση των ταγμάτων του Μπελμοχτάρ και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Mujao. Μαζί με την Αλ - Μαραμπούν, την ευθύνη ανέλαβε και η εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM).

Την εμπλοκή του Μπελμοχτάρ έδειξε ξεκάθαρα και ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Λε Ντριάν επισήμανε ότι ο Μπελμοχτάρ, τον οποίο «αναζητούν πολλές χώρες εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται αναμφίβολα πίσω από αυτήν την επίθεση, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα».