Δικαστήριο της πόλης Βαν της ανατολικής Τουρκίας καταδίκασε χθες Παρασκευή σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών, κρίνοντάς τον ένοχο της κατηγορίας ότι ανήκει σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», ένα στέλεχος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που είχε εκλεγεί βουλευτής στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατόπιν μιας μακράς δίκης το δικαστήριο έκρινε τον Λεζγκίν Μποτάν, στέλεχος του HDP, ένοχο για σχέσεις με την Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), το οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν πολιτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Ο βουλευτής αυτός, ο οποίος εξελέγη στις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, που κέρδισε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ορκιστεί την Τρίτη.

Ένας πρώην βουλευτής του ιδίου κόμματος και τέσσερα μέλη ενός συνδικάτου εκπαιδευτικών καταδικάστηκαν επίσης στην ίδια ποινή, ενώ δύο συγκατηγορούμενοί τους αθωώθηκαν, σύμφωνα με το Ντογάν.

Όλοι είχαν συλληφθεί το 2011, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης επιχείρησης της αστυνομίας εναντίον Κούρδων αυτονομιστών σε όλη τη χώρα, που είχε οδηγήσει στη σύλληψη πολλών εκατοντάδων εκλεγμένων πολιτικών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών που θεωρούνταν προσκείμενοι στο PKK, μια οργάνωση που η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν «τρομοκρατική».

Μετά την εύθραυστη εκεχειρία που διαρκούσε δύο χρόνια και πλέον το PKK από τη μια και οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός από την άλλη ενεπλάκησαν ξανά σε εχθροπραξίες ευρείας κλίμακας το καλοκαίρι, καθώς κατέρρευσε η διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που είχε αρχίσει το φθινόπωρο του 2012 σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Έκτοτε οι τουρκικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις διώξεις εναντίον μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και δικηγόρων που κατηγορούν για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και σχέσεις με το PKK.