Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα έχουν τεθεί οι Βρυξέλλες από σήμερα το πρωί, με το μετρό να κλείνει και ειδικές οδηγίες να δίνονται στους κατοίκους. Την ίδια ώρα, «φωτιά» βάζουν οι πληροφορίες ότι ο καταζητούμενος για τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βρίσκεται στην πόλη.

Όπως δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε λόγω ενός «κινδύνου επιθέσεων από πρόσωπα με όπλα και εκρηκτικές ύλες».

«Αυτό προκύπτει από αρκετά ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απειλή να διαπραχθεί μια επίθεση παρόμοια με εκείνη που διαπράχθηκε στο Παρίσι», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Μισέλ τόνισε επίσης πως είναι υπαρκτή μια «απειλή επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών, (επιθέσεις) που θα διαπραχθούν ενδεχομένως ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές », δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και το Βιλβόρντε, μια κοινότητα στη Φλάνδρα όπου πολλοί νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Οι πιθανοί στόχοι είναι σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ «οι εμπορικοί δρόμοι, οι συγκεντρώσεις, οι πολυσύχναστοι χώροι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς» προσέθεσε ο ίδιος, μετά το τέλος μιας σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε παραδεχθεί πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο. Πάντως, σύμφωνα με το Associated Press, η ζωή φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά, με τη συνήθη κίνηση στους δρόμους, στους οποίους όμως υπάρχει ισχυρή παρουσία ένοπλων αστυνομικών και στρατιωτικών, που κάνουν περιπολίες.

«Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί σήμερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου και δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν από αύριο το απόγευμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο, καθώς ακόμα και σε ανάλογη περίσταση κατά το παρελθόν, την κήρυξη δηλαδή του ύψιστου συναγερμού, το μετρό συνέχιζε να λειτουργεί.

Επιπλέον πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών δύο συναυλίες του Τζόνι Χάλιντεϊ που ματαιώθηκαν σήμερα λόγω των τρομοκρατικών απειλών. Τα εμπορικά κέντρα είναι κλειστά όπως και πολλά μουσεία και κινηματογράφοι.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την πλευρά του καθησυχάζει τους επιβάτες ότι «μπορούν να ταξιδέψουν» χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Αεροδρόμιο- προσβάσιμο» διευκρινίζεται σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter του αεροδρομίου.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αύριο το απόγευμα με τη σύγκληση εκ νέου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Βρήκαν οπλοστάσιο στο Μόλενμπεκ

Οι βελγικές αρχές εντόπισαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, με εκρηκτικά και χημικά μεταξύ άλλων, στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, εκεί όπου έχουν στραφεί οι έρευνες έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι καθώς σε αυτή την περιοχή οργανώθηκε το «χτύπημα» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μόνο γνωστό δράστη του μακελειού στο Παρίσι που κατάφερε να διαφύγει ζωντανός. Είναι ήδη γνωστό ότι κατάφερε να επιστρέψει στο Βέλγιο μετά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ενώ υπάρχουν αρκετές ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι εθεάθη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Οδηγίες από ΗΠΑ και Βρετανία

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία του για τους Βρετανούς που επισκέπτονται το Βέλγιο, προειδοποιώντας τους να αποφεύγουν τα πολυπληθή μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροδρόμια.  

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην κυκλοφορήσουν στην πόλη και να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ αν πρέπει να βγουν έξω, να αποφύγουν τα μέρη στα οποία συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει να προσέχουν ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, τουριστικούς προορισμούς, θρησκευτικούς χώρους αλλά και εστιατόρια μεταξύ άλλων.