Μόλις 7.000 ευρώ χρειάστηκαν οι τρομοκράτες που σκότωσαν 130 άτομα στο Παρίσι, για να οργανώσουν τις επιθέσεις τους, σύμφωνα με το Reuters.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα της περασμένης Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα προκάλεσαν κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, έθεσαν σε συναγερμό ολόκληρο τον κόσμο και έκαναν τη Γαλλία το Βέλγιο να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους χρειάστηκαν μερικά καλάσνικοφ και πυρομαχικά, αυτοσχέδιες ζώνες αυτοκτονίας, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διαμερίσματα, κάτι που σημαίνει ότι ξόδεψαν σχετικά λίγα χρήματα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, το μακελειό στο Παρίσι, στο οποίο σκοτώθηκαν κυρίως νέοι άνθρωποι που διασκέδαζαν σε μπαρ και ρεστοράν, στο Σταντ Ντε Φρανς και στο Μπατακλάν κόστισε λιγότερο από το 2% της επίθεσης που πραγματοποίησε η Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον το 2001.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στους υπολογισμούς αυτούς δεν συμπεριέλαβε άλλα πιθανά κόστη, όπως το κόστος για τυχόν συνεργούς οι οποίοι πήγαν στο Παρίσι από άλλες χώρες εκτός της Γαλλίας και του Βελγίου.

Όπως αναφέρει το Reuters, το πιο περίτεχνο κομμάτι της επίθεσης έχει να κάνει με την κατασκευή των γιλέκων αυτοκτονίας για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν πολύ φθηνά υλικά και προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα και στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές το άτομο που κατασκεύασε τα γιλέκα αυτοκτονίας ήταν έμπειρος και πιθανότατα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πραγματοποίησαν την επίθεση.

Το Reuters υπολογίζει ότι με τους βάσει ότι οι βομβιστές ήταν 7, τα χημικά κόστισαν για κάθε γιλέκο από 5 έως 10 ευρώ και τα μπουλόνια που χρησιμοποιήθηκαν γύρω στα 150 ευρώ. Οι δράστες ήταν τουλάχιστον 8 και τα διαμερίσματα που χρησιμοποίησαν στο Παρίσι 2, το ένα νοικιάστηκε για μία εβδομάδα και το άλλο για 3 νύχτες κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι κόστος ήταν γύρω στα 680 ευρώ.

Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να πάνε από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι θα τους κόστισε γύρω στα 595 ευρώ, αν προέρχονται από γνωστή εταιρεία ενοικίασης και ενοικιάστηκαν για μία εβδομάδα.

Ένα καλάσνικοφ μπορεί να αγοραστεί στην Ε.Ε για 300 έως 700 ευρώ σύμφωνα με την Europol, ενώ οι σφαίρες που χρησιμοποίησαν κοστίζουν στο διαδίκτυο 500 ευρώ ανά 2.000 σφαίρες. Με δεδομένη την επίθεση με 3 καλάσνικοφ στο Μπατακλάν και το γεγονός ότι βρέθηκαν 3 ακόμα μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα και πιθανότατα ένα ακόμα, το κόστος φτάνει τα 5.400 ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το κόστος από πιθανά άλλα έξοδα που μπορεί να είχαν οι δράστες του μακελειού παραμένει αδιευκρίνιστο. Για αυτό φέρνει ως παράδειγμα τον έναν βομβιστή αυτοκτονία του Stade de France ο οποίος ταξίδεψε από την Συρία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στο Παρίσι. Το κόστος αυτού του ταξιδιού δεν συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς του, άλλα έπειτα από έρευνα που έκανε σημειώνει ότι μπορεί να φτάνει τα 1.200 ευρώ. Όπως τονίζει εάν το ταξίδι έγινε μέσω θαλάσσης με λέμβο και πλαστά έγγραφα το κόστος του ταξιδιού ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.