Η κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες θα παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, εξαιτίας «σοβαρών και επικείμενων» απειλών για επιθέσεις στην βελγική πρωτεύουσα. Ο κ. Μισέλ έκανε μάλιστα λόγο για «κατάσταση εξαιρετικού χαρακτήρα».

«Φοβόμαστε μία επίθεση σαν αυτή του Παρισιού», είπε ο βέλγος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχοι είναι τα μέσα μεταφοράς, τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας θα ενισχυθεί, ενώ στο επίπεδο 3 θα παραμείνει η κατάσταση συναγερμού στο υπόλοιπο Βέλγιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μισέλ ανακοίνωσε ότι το μετρό των Βρυξελλών δεν θα λειτουργήσει ούτε αύριο, ενώ τα σχολεία της βελγικής πρωτεύουσας θα παραμείνουν κλειστά και θα γίνει προσπάθεια να περιορισθούν οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ανθρώπων. 

Νέα αξιολόγηση της κατάστασης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα.

Όσον αφορά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Βελγίου δε συνέστησε τη λήψη περαιτέρω μέτρων, από αυτά που ισχύουν για την πόλη. «Υπολογίζουμε ότι τα εν λόγω μέτρα θα δυσκολέψουν την οικονομική και επαγγελματική ζωή της πόλης», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός πριν από λίγο.

«Κάνουμε τα πάντα για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς το γρηγορότερο δυνατό», είπε και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος παραμένει σοβαρός και άμεσος».