Στις 30.000 απαριθμεί τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς. 

Σε στρατιωτικό επίπεδο, «πρέπει να πολεμήσουμε αμείλικτα το ΙΚ», δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Σίγουρα, είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000», είπε. Ωστόσο, «θα ήταν αδιανόητο ένα μέτωπο χωρών όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες να μην κατορθώνουν να το εξουδετερώσουν», πρόσθεσε. 

«Όμως παράλληλα, πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση σε αυτό τον πόλεμο (στη Συρία), στον οποίο έχουν σκοτωθεί 300.000 άνθρωποι, έχει προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, και τις βλέπουμε, σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. 

Το σχέδιο για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που υιοθετήθηκε στη Βιένη, αντιπροσωπεύει από αυτή την άποψη "μια πρώτη αχτίδα" ελπίδας, πρόσθεσε ο Φαμπιούς και σχολίασε ότι «είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δεν λέω ότι θα είναι εύκολο να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα αυτό».

Την ίδια στιγμή, οι δύο συνεδριάσεις στη Βιέννη, που κατέληξαν στο χρονοδιάγραμμα αυτό ήταν σημαντικές κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών, γιατί εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκέντρωσαν για πρώτη φορά γύρω από το τραπέζι των διαβουλεύσεων και βασικές περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. 

«Πρέπει οι παράγοντες να συζητούν προκειμένου να διαφανεί ένας δρόμος"», δήλωσε ο Φαμπιούς. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον Φαμπιούς θα έχει συνομιλίες για τη Συρία αύριο στην Ουάσινγκτον με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την Πέμπτη στη Μόσχα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.