Διευκρινίσεις από τον ηγέτη των σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα για τη συμφωνία του με την αριστερά ζήτησε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι σοσιαλιστές με το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πρασίνους «προκαλούν αμφιβολίες για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα μιας μειοψηφικής κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος», ανέφερε ο Πρόεδρος σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή του με τον Κόστα.

Διαθέτοντας την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το σύνολο της πορτογαλικής αριστεράς προκάλεσε στις 10 Νοεμβρίου την πτώση της κυβέρνησης της δεξιάς του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, νικητή των εκλογών που είχε διοριστεί και πάλι πρωθυπουργός μόλις έντεκα ημέρες νωρίτερα.

Αντιμέτωπος με αυτή την «πολιτική κρίση», «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να καταβάλει προσπάθειες για τον σχηματισμό σταθερής, βιώσιμης και αξιόπιστης κυβέρνησης», ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο 76χρονος συντηρητικός αρχηγός του κράτους, που βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, ζήτησε ωστόσο από τον Κόστα «την επίσημη διευκρίνιση των ερωτημάτων που παραλείφθηκαν στα έγγραφα» που υπογράφτηκαν με τα κόμματα της αντιφιλελεύθερης αριστεράς.

Μεταξύ των έξι ερωτημάτων που απαριθμώνται από τον Καβάκο Σίλβα είναι «η έγκριση των κρατικών προϋπολογισμών, ιδίως εκείνου του 2016» και «ο σεβασμός των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στους οποίους υπόκεινται οι χώρες της ευρωζώνης».

Ο αρχηγός του κράτους ζήτησε ακόμη σήμερα από τον Σίλβα να δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει «τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος» και θα εγγυηθεί «τον σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων της Πορτογαλίας στο πλαίσιο των οργανισμών συλλογικής άμυνας», μια αναφορά στο ΝΑΤΟ.