Το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον νεοκλεγμένο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενέκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια εβδομάδα αφότου έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του κόμματός του ΑΚΡ.

Η νέα κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική, κσθώς ο θρίαμβος του Ισλαμοσυντηρικού Κόμματος του Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν καθιστά απαραίτητη τη συμμετοχή κάποιου άλλου κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα, και αποτελείται από 

Θέση αντιπροέδρου, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος αναλαμβάνει συνολικά την οικονομία της χώρας.

Το οικονομικό επιτελείο συμπληρώνουν ο Μουσταφά Ελίτας ως υπουργός Οικονομίας και ο
Νατζί Αγκμπάλ ως νέος υπουργός Οικονομικών.

Επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνεχίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναλαμβάνει και πάλι επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ενώ θέση στο υπουργικό συμβούλιο καταλαμβάνει και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, αναλαμβάνοντας το υπουργείο ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών.

Υπουργικά αξιώματα αναλαμβάνουν και δύο γυναίκες, στο πόστο του Περιβάλλοντος και των Κοινωνικών Σχέσεων και Οικογένειας.

Η καθυστέρηση στον σχηματισμό της κυβέρνησης είχε προκαλέσει εικασίες για το αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο ανδρών. Συγκεκριμένα υπήρχαν φήμες για την μετακίνηση στο υπουργείο Εξωτερικών του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλί Μπαμπατσάν, στον οποίο τελικά δεν προσφέρθηκε μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Μια από τις προτεραιότητες της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι το οποίο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το ερντογανικό κόμμα, αφού για να προχωρήσει σε αναθεώρηση, το AKP που ξασφάλισε 317 έδρες στη νέα Βουλή, επί συνόλου 550, έχει δύο τρόπους. Πρώτον να συγκεντρώσει τη συναίνεση 330 βουλευτών και έπειτα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και δεύτερον απλώς να καταγράψει πλειοψηφία 367 εδρών. 

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η προηγούμενη προσπάθεια απέτυχε εξαιτίας της στάσης της αντιπολίτευσης. «Εύχομαι ότι στη νέα αυτή περίοδο θα στηρίξουν την προετοιμασία του νέου συντάγματος. Αλλιώς, αν την εμποδίσουν, θα λογοδοτήσουν μετά από τέσσερα χρόνια στις εκλογές" δήλωσε και εξέφρασε την πίστη του ότι "αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της εθνοσυνέλευσης, τα πολιτικά κόμματα θα ξεκινήσουν μια καρποφόρα προσπάθεια».