Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα έδωσε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα θα έχει κυβέρνηση με την στήριξη δύο κομμάτων της Αριστεράς.

Οι Σοσιαλιστές έχουν υποσχεθεί να δώσουν τέλος στα χρόνια της λιτότητας που επέβαλε ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ενώ διαμηνύουν πως θα προχωρήσουν σε αύξηση εισοδημάτων των νοικοκυριών καθώς και σε δράσεις στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων.

Μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μπλοκ της Αριστεράς, οι Σοσιαλιστές πριν από δύο εβδομάδες δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας. Η πολιτική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων δημιούργησε φόβους πως θα υπονόμευε την πολιτική ανάκαμψη της χώρας, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Ο πρόεδρος Σίλβα απαίτησε γραπτές εγγυήσεις από τον Κόστα, ότι ο ίδιος και οι αριστεροί σύμμαχοί του θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας όσον αφορά τους κανονισμούς της Κομισιόν.

Ζήτησε επίσης από τα δύο κόμματα της Αριστεράς που στηρίζουν τους Σοσιαλιστές να μην προχωρήσουν σε καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Αφού άκουσε τα πολιτικά κόμματα που έχουν εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος αποφάσισε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αντόνιο Κόστα», αναφέρει η προεδρία της Πορτογαλίας στη δήλωσή της.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ορκιστεί μέσα στην εβδομάδα.