current views are: 1

24 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση17:06

Στα άκρα οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας, αυτοσυγκράτηση ζητεί η διεθνής κοινότητα

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο. Όπως έγινε γνωστό, νεκροί είναι και οι δύο πιλότοι που πυροβολήθηκαν από τουρκομάνους αντάρτες καθώς προσγειωνόταν σε συριακό έδαφος με τα αλεξίπτωτά τους. Μόσχα και Άγκυρα ανταλλάσσουν κατηγορίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ για να ενημερωθούν από τους τούρκους αξιωματούχους για την κατάσταση. 

Δημοσίευση 17:06’
αρθρο-newpost

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο. Όπως έγινε γνωστό, νεκροί είναι και οι δύο πιλότοι που πυροβολήθηκαν από τουρκομάνους αντάρτες καθώς προσγειωνόταν σε συριακό έδαφος με τα αλεξίπτωτά τους. Μόσχα και Άγκυρα ανταλλάσσουν κατηγορίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ για να ενημερωθούν από τους τούρκους αξιωματούχους για την κατάσταση. 

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την τύχη των δύο πιλότων. Μόσχα και Άγκυρα ανταλλάσσουν κατηγορίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ για να ενημερωθούν από τους τούρκους αξιωματούχους για την κατάσταση. 

Για το «θερμό» επεισόδιο η κάθε πλευρά δίνει τη δική της εκδοχή. Το τουρκικό γενικό επιτελείο ανέφερε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αεροσκάφη F-16 καθώς είχε παραβιαστεί ο τουρκικός εναέριος χώρος, ενώ προηγήθηκαν και δέκα ειδοποιήσεις. Οι ρώσοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι το Su-24 καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφος – αέρους χωρίς να προηγηθεί καμία προειδοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, σαφές είναι πως οι πιλότοι έπεσαν σε συριακό έδαφος. Οι πληροφορίες για την τύχη τους είναι αντικρουόμενες. Τουρκομάνοι αντάρτες – που στηρίζονται από την Άγκυρα- ισχυρίζονται ότι τους σκότωσαν καθώς προσγειωνόταν με τα αλεξίπτωτά τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Από την άλλη όμως, τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως είναι ζωντανοί και διαπραγματεύονται με τους σύρους αντάρτες για την απελευθέρωσή τους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η αντίδραση της Μόσχας ήταν κάτι παραπάνω από οργισμένη. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «πισώπλατο χτύπημα» και προειδοποίησε για «σημαντικές συνέπειες». 

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι γίνεται αποδέκτης μεγάλου μέρους του πετρελαίου το οποίο πωλούν οι τζιχαντιστές μαχητές οι οποίοι ελέγχουν πετρελαιοπηγές στη Συρία.

«Η Τουρκία έδρασε σαν συνένοχος των τρομοκρατών». Επιπλέον, ο επεσήμανε, αντί η Τουρκία να επικοινωνήσει με τη Μόσχα κατέφυγε στο NATO και πρόσθεσε: «Σαν να είχαμε καταρρίψει εμείς δικό τους αεροσκάφος και όχι το ανάποδο. Τι θέλουν να κάνουν, να βάλουν το NATO στην υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους

Παράλληλα το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως θα ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Άγκυρα. 

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε σύσκεψη ασφαλείας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χαλουσί Ακάρ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν. 

Μετά τη σύσκεψη επεσήμανε ότι η κατάρριψη έγινε «στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων»και πρόσθεσε:

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για το ότι και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε. Όλοι όμως πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της.

Η Άγκυρα δια του Νταβούτογλου διαμήνυσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να υπερασπιστεί την εδαφική ασφάλεια της χώρας». 

ΝΑΤΟ: Λύση δια της διπλωματικής οδού – Έγινε παραβίαση

Για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου έκανε λόγο το ΝΑΤΟ δια του Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο ο γγ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τόνισε πως «η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση».

Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, διπλωμάτες που βρέθηκαν στη συνεδρίαση, παρότι δεν υπερασπίστηκαν τις πράξεις της Ρωσίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους πως τα τουρκικά μαχητικά δεν συνόδεψαν το βομβαρδιστικό εκτός εναέριου χώρου. «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους περιστατικά».

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας 

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε πως εάν υπήρξε παραβίαση, αυτή ήταν για μερικά δευτερόλεπτα. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επεσήμανε πως η κατάρριψη του αεροσκάφους είναι θέμα που θα λυθεί μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας.  «Είναι ατύχημα μεταξύ της ρωσικής και τη τουρκικής κυβέρνησης και δεν περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού στη Συρία» είπε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα πως το περιστατικό δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες γύρω από τη συριακή κρίση. 

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά αεροσκάφη F16. 

«Σε αυτήν την επικίνδυνη συγκυρία μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους, όλοι εμείς πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε ήρεμοι», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.


σχετικα αρθρα