Καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στη φύλαξη των συνόρων ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως το θέμα του αριθμού των προσφύγων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, κυριαρχούν οι διακινητές των προσφύγων και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ανθρώπων», και τάχθηκε υπέρ της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας.

«Η φύλαξη των συνόρων, ειδικά όταν πρόκειται για θαλάσσια σύνορα, είναι πολύ δύσκολη χωρίς τη συνεργασία με τον εταίρο στην άλλη πλευρά της όχθης. Και η Τουρκία έχει δίκιο όταν λέει ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι έχει λάβει ως τώρα μόνο λίγη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Επίσης προανήγγειλε ότι το θέμα της συνεργασίας ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος θα συζητηθεί στην προσεχή τριμερή Σύνοδο Ελλάδας- Τουρκίας-Γερμανίας για την αντριμετώπιση του προσφυγικού.

«Αν καταπολεμήσουμε τις αιτίες προσφυγιάς, τότε θα έχουμε μείωση του αριθμού των προσφύγων», συνέχισε η Ά. Μέρκελ για να καταλήξει λέγοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να ρυθμιστεί στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά στα εξωτερικά σύνορα, ώστε να διατηρήσουμε και τις ελευθερίες της Σένγκεν για την Ευρώπη και να κάνουμε το σωστό για τους πρόσφυγες».