Έκκληση σε Τουρκία και Συρία να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις τους απηύθυναν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού το πρωί από τουρκικά αεροσκάφη. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ως «πρέπει να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση». Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει πληροφορίες από την Άγκυρα ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. 

«Η Τουρκία, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν διευκρινίσεις ως προς το ατύχημα με το ρωσικό αεροσκάφος. 

Σχολιάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους δείχνει ένα «συνεχιζόμενο πρόβλημα» με τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία «έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφος και τον εναέριο χώρο της» και σημείωσε ότι η Μόσχα δρα κοντά στα τουρκικά σύνορα στοχεύοντας μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης που στηρίζονται από την Τουρκία και άλλες χώρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εάν η Ρωσία επικεντρωνόταν στο να θέτει ως στόχο στις επιδρομές της το Ισλαμικό Κράτος, τότε θα ήταν «λιγότερο πιθανό να συμβούν λάθη». Κάλεσε Ρωσία και Τουρκία να λάβουν μέτρα για «να αποθαρρύνουν κάθε είδους κλιμάκωσης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. «Βασική μου προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης» είπε ο Ομπάμα, σημειώνοντας:

Ελπίζω αυτή να είναι η στιγμή κατά την οποία όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφασίσουν πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους.