current views are: 2

25 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:18

Μέρκελ για Τουρκία – Ρωσία: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα δυνατά περιθώρια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους εξέφρασε ενώπιον της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοσίευση 09:18’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα δυνατά περιθώρια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους εξέφρασε ενώπιον της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα δυνατά περιθώρια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους εξέφρασε ενώπιον της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την καγκελάριο:

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία...Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση. Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφός της, αλλά, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πόση ένταση υπάρχει στην κατάσταση στη Συρία και στη γύρω περιοχή.

Μίλησα χθες με τον πρόεδρο της Τουρκίας και του ζήτησα να κάνει τα πάντα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος:

Αυτό που μπορεί αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί μόνο στρατιωτικά είναι ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πρέπει να είναι ένας κοινός αγώνας της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι λέμε ένα καθαρό ”όχι”  στην τρομοκρατία, στην αγριότητα τέτοιων οργανώσεων.

Στην ομιλία της, επίσης, η καγκελάριος και ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας αναφέρθηκε σε συνεργασία με την Τουρκία σε σχέση με τους πρόσφυγες τονίζοντας ότι «αν θέλουμε να φτάσουμε πάλι σε συντεταγμένες, νόμιμες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε απαιτείται μια συνεργασία με την χώρα». 

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη στην περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να αντικατασταθεί η παρανομία από νομιμότητα.

 Όταν μιλούμε για διεθνείς προσπάθειες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τότε η Τουρκία είναι ένας εταίρος – κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στην απέναντι όχθη των εξωτερικών μας συνόρων και, αν ρίξουμε μια ματιά στους γείτονές της, είναι το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία. Είναι δηλαδή χώρες τις οποίες είτε χρειαζόμαστε επειγόντως για την λύση της διένεξης στην Συρία είτε στις οποίες το Ισλαμικό Κράτος ήδη κυριαρχεί σε κάποιες περιοχές.

Πρόσθεσε δε, ότι η Τουρκία, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, έχουν επωμιστεί αξιοσημείωτο βάρος και επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον μας» να καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, δηλαδή στην φροντίδα των προσφύγων.

«Αν θέλουμε να φτάσουμε πάλι σε συντεταγμένες συνθήκες, σε νόμιμες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε απαιτείται μια συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά και, αναφερόμενη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε: «Εργαζόμαστε σε μια κοινή ατζέντα, η οποία οικοδομείται στην βάση σχέσεων καλής γειτονίας. Εδώ παίζει βεβαίως ρόλο και το άνοιγμα κεφαλαίων στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, παίζει ρόλο και το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας. Για μας παίζει ρόλο το ότι θέλουμε γρήγορα μια συμφωνία επανεισδοχής με την οποία θα επιστρέφουν στην Τουρκία όχι μόνο Τούρκοι πολίτες, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών».

Η Αγγελα Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, «κυριαρχεί αυτή τη στιγμή η παρανομία», και «αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός ότι λάθος άνθρωποι κερδίζουν από τον πόνο των προσφύγων». Και για αυτό «πρέπει να αντικαταστήσουμε την παρανομία με την νομιμότητα – είναι προς το συμφέρον ημών και της Τουρκίας», συνέχισε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και σε συνεργασία με την Τουρκία, που σημαίνει, όπως είπε, αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των διακινητών και βελτίωση της προοπτικής των προσφύγων στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τις συνθήκες ζωής τους. «Αυτό απαιτεί από εμάς υλική στήριξη – ναι, με χρήματα.

Η Τουρκία έχει ήδη ξοδέψει 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ, έλαβε 700 εκατομμύρια διεθνούς βοήθειας και είπε ‘εσείς, οι γείτονές μας πρέπει να μας βοηθήσετε στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης’. Και θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό και για αυτό θα αποτελέσει μέρος της μεταναστευτικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας», πρόσθεσε η καγκελάριος και επισήμανε ότι η Σύνοδος θα ασχοληθεί και με το πώς θα ανακουφιστεί η Τουρκία μέσω νομίμων ποσοστώσεων. «Τέτοιες ποσοστώσεις που πρέπει να συμφωνηθούν πανευρωπαϊκά είναι ένας τρόπος ώστε να μετατρέψουμε την παρανομία σε νομιμότητα, αλλά και να καταστήσουμε τις διαδικασίες συντεταγμένες και να τις ελέγξουμε καλύτερα.

Σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγιάς, να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν σε μας. Και αυτό αποτελεί στόχο μας», ανέφερε η κυρία Μέρκελ και είπε χαρακτηριστικά ότι «η εικόνα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης».

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των Hotspots, η ‘Αγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «μικρές επιτυχίες» και αναφέρθηκε στους 160.000 πρόσφυγες που θα κατανεμηθούν από αυτά. Παραδέχθηκε δε ότι αν και η δημιουργία των Hotspots διαμορφώνεται δύσκολα, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι δεν γίνεται τίποτα και προανήγγειλε πιέσεις από την Γερμανία, την Αυστρία και την Σουηδία.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Είμαι πεπεισμένη ότι χρειαζόμαστε τα Hotspots, αυτό περιλαμβάνεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Αλλά το να λέμε ‘δημιουργήστε τώρα στέγη για 50.000, ίσως και για περισσότερους ανθρώπους, δεν αρκεί μόνο να κάνετε καταγραφή, αλλά πρέπει από εκεί να κάνετε και την επαναπροώθηση εφόσον οι πιθανότητες παραμονής είναι μικρές και πρέπει να κάνετε και την κατανομή, για την οποία η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακριβώς με ποιον ενθουσιασμό οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πάρουν από εκεί τους πρόσφυγες’, αυτό σημαίνει ότι μόνο αν η ευρωπαϊκή εσωτερική αλληλεγγύη είναι πραγματικά σίγουρη, μόνο τότε θα δημιουργήσεις στη χώρα σου τέτοια Hotspots με αφοσίωση και πάθος. Και έτσι όλα τα θέματα συνδέονται πολύ στενά», εξήγησε η Αγγελα Μέρκελ, για να καταλήξει ωστόσο λέγοντας ότι από τη δική της σκοπιά «δεν υπάρχει λογική εναλλακτική και για αυτό θα εργαστούμε εντατικά πάνω σε αυτό».

 

σχετικα αρθρα