current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:01

Σικάγο: Αστυνομικός «γάζωσε» με 16 σφαίρες αφροαμερικανό (Βίντεο)

Σοκάρει το βίντεο από το Σικάγο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να πυροβολεί 16 φορές και να σκοτώνει έναν μαύρο έφηβο. Έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην πόλη απηύθυναν ο διοικητής της αστυνομίας και ο δήμαρχος του Σικάγο. 

Δημοσίευση 10:01’
αρθρο-newpost

Σοκάρει το βίντεο από το Σικάγο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να πυροβολεί 16 φορές και να σκοτώνει έναν μαύρο έφηβο. Έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην πόλη απηύθυναν ο διοικητής της αστυνομίας και ο δήμαρχος του Σικάγο. 

Σοκάρει το βίντεο από το Σικάγο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να πυροβολεί 16 φορές και να σκοτώνει έναν μαύρο έφηβο. Έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην πόλη απηύθυναν χθες ο διοικητής της αστυνομίας και ο δήμαρχος του Σικάγο. 

Οι εικόνες τραβήχτηκαν από την κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο ταμπλό του αστυνομικού οχήματος και αποκαλύπτουν τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε ηλικία 17 ετών ο Λακάν ΜακΝτόναλντ.

Ο Λακάν περπατούσε στη μέση του δρόμου κρατώντας στα χέρια του ένα αντικείμενο, ένα μαχαίρι σύμφωνα με τις αρχές. Ο νεαρός φαίνεται να μην υπακούει στους αστυνομικούς που θέλουν να τον ελέγξουν, χωρίς όμως παράλληλα να κάνει καμία απειλητική κίνηση εναντίον τους.

Την ώρα που ο έφηβος αρχίζει να κατευθύνεται προς την άκρη του δρόμου, ο αστυνομικός Τζέισον Βαν Ντάικ ανοίγει πυρ, στοχεύοντας κατευθείαν τον Λακάν. Όταν ο έφηβος πέφτει στο οδόστρωμα, ο αστυνομικός συνεχίζει να τον πυροβολεί.

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του βίντεο, που έχει διαδοθεί ευρέως στο Διαδίκτυο, οι αρχές του Σικάγο φοβήθηκαν ότι θα ξεσπάσουν επεισόδια.

Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται χθες Τρίτη το βράδυ σε πολλές κεντρικές οδούς της πόλης, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ξέσπασαν και μερικές συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Οι πολίτες έχουν δίκιο που οργίζονται, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράζονται, όμως δεν έχουν το δικαίωμα να διαπράττουν εγκλήματα», προειδοποίησε ο Γκάρι ΜακΚάρθι διοικητής της αστυνομίας του Σικάγο.

«Δεν θα γίνει ανεκτή καμία εγκληματική συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Chicago Tribune, οι αρχές έχουν κινητοποιήσει σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων αστυνομικών της πόλης.

Στο μεταξύ κατηγορίες για «για φόνο εκ προμελέτης» απαγγέλθηκαν εναντίον του Τζέισον Βαν Ντάικ, 37 ετών, κάτι σπάνιο στις ΗΠΑ.

Ο φόνος του Λακάν ΜακΝτόναλντ σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2014, όμως τις τελευταίες ημέρες έχουν οξυνθεί οι εντάσεις μετά την κινητοποίηση κατοίκων του Σικάγο, οι οποίοι ζητούσαν να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο. Τελικά δικαστήριο ενέκρινε το αίτημά τους.

Έτσι, η εισαγγελέας της κομητείας Κουκ Ανίτα Άλβαρεζ δέχθηκε πιέσεις να ασκήσει δίωξη εναντίον του Βαν Ντάικ. Το βίντεο αυτό «παγώνει το αίμα», σχολίασε η Άλβαρεζ χθες.

Συγγενείς του Λακάν και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων κατηγορούν την αστυνομία ότι προσπάθησε να αποκρύψει την υπόθεση αυτή και υποστηρίζουν ότι η Άλβαρεζ αναγκάστηκε να ασκήσει διώξεις απλώς και μόνο επειδή δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο.

Ο Βαν Ντάικ, που πλέον βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση, δήλωσε ότι νιώθει πως απειλείται, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Όπως έδειξε η νεκροψία του Λακάν, ο έφηβος είχε δεχθεί πυροβολισμούς στο κεφάλι, τον λαιμό, τον θώρακα, τα μπράτσα, το ένα χέρι και τον μηρό. Επίσης είχε δεχθεί σφαίρες στο πρόσωπο και την πλάτη.


σχετικα αρθρα