Το Κράιστσερτς, το οποίο έχει πληγεί από δύο ισχυρούς σεισμούς από τον Σεπτέμβριο, έχει σχεδόν μία στις τέσσερις πιθανότητες να πληγεί και από έναν τρίτο μεγέθους έως 7 βαθμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. Η προειδοποίηση κοινοποιήθηκε σε αξιωματούχους της πόλης και συμβούλους από σεισμολόγους της κρατικής ερευνητικής υπηρεσίας GNS Science σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη, έγραψε η τοπική εφημερίδα The Press.

Η είδηση δημοσιοποιήθηκε σε blog από την δημοτική σύμβουλο Σου Ουέλς, η οποία έγραψε: «Εκτιμάται τώρα ότι αναμένουμε μία μακροπρόθεσμη σεισμική ακολουθία».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας και η περιοχή γύρω από αυτήν υπέστησαν εκτεταμμένες καταστροφές από τον σεισμό των 7.1 βαθμών στις 4 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν θύματα.

Στις 22 Φεβρουαρίου, 181 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό των 6.3 βαθμών, ο οποίος ήταν πιο επιφανειακός και το επίκεντρό του ήταν πιο κοντά στην πόλη.

Οι σεισμολόγοι της GNS Science προέβλεψαν ότι υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες από 90% να σημειωθεί σεισμός 5 με 6 βαθμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και 23% σεισμός 6 με 7 βαθμών.

«Κανένας δεν μπόρεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις για το αν θα είναι της κλίμακας Μερκάλι, για τν σεισμική επιτάχυνση ή για το εστιακό του βάθος επομένως μπορείτε να εκτιμήσετε αυτά τα δεδομένα γι αυτό που είναι» έγραψε η Ουέλς.

Περίπου 900 κτίρια στην πόλη κρίθηκαν κατεδαφιστέα εξαιτίας των σεισμών και η Επιτροπή Σεισμών, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τους σεισμούς, έχει δεχτεί περισσότερες από 344.000 αιτήσεις.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν μακράν τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.