Σε συμφωνία για έναρξη συνομιλιών σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά κατέληξαν οι δύο πλευρές, όπως  ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Tanju Bilgic, δήλωσε σε γραπτή ανακοίνωση ότι ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν για μια συνάντηση «τις επόμενες ημέρες», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον Λαβρόφ για την ενέργεια της Τουρκίας και ότι οι συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες και λεπτομέρειες για το περιστατικό μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διόδων.

Ωστόσο, ο Λαβρόφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για μια τέτοια συνάντηση και ότι ο ίδιος άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο μιας διεθνούς εκδήλωσης, αλλά δεν είπε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ακόμα ότι «τρομοκράτες» χρησιμοποίησαν το τουρκικό έδαφος για να προετοιμάσουν επιθέσεις, μετέδωσε το Associated Press.

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτή η πράξη ήταν απερίσκεπτη καθώς δείχνει ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη πρόκληση», είπε ακόμα.

Πρόσθεσε βέβαια ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε πόλεμο με την Τουρκία, οπωσδήποτε όμως οι διμερείς σχέσεις θα αναθεωρηθούν.

Νωρίτερα,  ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλουχαρακτήρισε τη Ρωσία ως «φιλική και γειτονική χώρα», διαμηνύοντας πως η χώρα του δεν προτίθεται να επιδεινώσει την ένταση με τη Ρωσία, μετά το σοβαρό περιστατικό κατάρριψης αεροσκάφους που σημειώθηκε χθες στα σύνορα με τη Συρία.