Η έκδοση του Ράτκο Μλάντιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών 24 ωρών, δήλωσε σήμερα σέρβος δικαστικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων 24 ωρών, μόλις η έφεση φθάσει στο δικαστήριο, και αυτό θα γίνει σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Το τριμελές δικαστήριο θα αποφασίσει με συνοπτικές διαδικασίες επί της εφέσεως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την απορρίψουν, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα υπογράψει τα έγγραφα έκδοσης και θα φύγει», πρόσθεσε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες κατά του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία κατά τη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας του Σαράγεβο και της σφαγής 8.000 ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο Ράτκο Μλάντιτς οδηγήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, με αστυνομική συνοδεία, στον τάφο της κόρης του, σε νεκροταφείο του Βελιγραδίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της σερβικής εισαγγελίας για εγκλήματα πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς. Στη συνέχεια ο Ράτκο Μλάντιτς επέστρεψε στο κελί του, στο κέντρο κράτησης του δικαστηρίου της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου.

Eπισκέφθηκε τον τάφο της κόρης του

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας επισκέφθηκε τον τάφο της κόρης του Άνα σε νεκροταφείο του Βελιγραδίου, δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς.

Το κομβόι αυτοκινήτων, που συνόδευσε τον κατηγορούμενο, αναχώρησε στις έξι το πρωί από το κτίριο του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου. Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων επισκέφθηκε τον τάφο της κόρης του, επιθυμία που εξέφρασε από την πρώτη μέρα της σύλληψής του και το δικαστήριο και η εισαγγελία αποδέχθηκαν να την εκπληρώσουν.

Η Άνα Μλάντιτς το Μάρτιο του 1994 βρέθηκε νεκρή στο πατρικό σπίτι, στη συνοικία Μπάνοβο Μπρντο του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή αυτοπυροβολήθηκε με το πιστόλι του πατέρα της.

Μετά το 2006 κρυβόταν στα περίχωρα του Βελιγραδίου

Ο Ράτκο Μλάντιτς, μετά το 2006 κρυβόταν σε τρεις τοποθεσίες στα περίχωρα του Βελιγραδίου, δήλωσε ο πρόεδρος του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς.

Ο κ. Λιάγιτς, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας, τόνισε ότι ο Μλάντιτς κρυβόταν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επιτυχώς, επειδή τον προστάτευε ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων.

Ο πρόεδρος του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY είπε ότι λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουν ότι κρυβόταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο Βάλιεβο και σε διαμερίσματα στο Βελιγράδι έως το 2005.

Το Νοέμβριο του 2006 μετακινήθηκε στο χωριό Λιούμπε, κοντά στην πόλη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα και σε άλλα τρία μέρα, τα οποία δεν μπορούν να αποκαλυφθούν, επειδή αποτελούν στοιχεία έρευνας που είναι σε εξέλιξη, είπε.

Ο φίλος του κατηγορούμενου, Αλεξάνταρ Μιχαΐλοβιτς δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Μλάντιτς έως το 2002 ζούσε κανονικά στο σπίτι του Βελιγράδι και ήταν πολύ δραστήριος, πήγαινε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, σε εστιατόρια του Βελιγραδίου, ζούσε από τη στρατιωτική σύνταξη και πολλοί τού ζητούσαν βοήθεια και συμβουλές. Ο κ. Μιχαΐλοβιτς πρόσθεσε ότι ο Μλάντιτς ήταν στο Βελιγράδι στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ του 1999 και ότι το 2002 «ξαφνικά μία ημέρα εξαφανίστηκε» και ότι από εκεί και πέρα δεν γνωρίζει τις κινήσεις του.


TAGS