Κυρώσεις σε 10 πρόσωπα και επιχειρήσεις – ανάμεσά τους σε  μια ρωσική τράπεζα- θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ με την κατηγορία ότι παρέχουν υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, «τέσσερα (φυσικά) πρόσωπα και έξι νομικά πρόσωπα που παρέχουν υποστήριξη στην κυβέρνηση της Συρίας, όπως ορίζει το διάταγμα 13582» προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει επιβάλει το υπουργείο. Ανάμεσα τους βρίσκονται δύο άτομα συριακής καταγωγής, ένα άτομο κυπριακής καταγωγής, καθώς και τέσσερις εταιρείες με έδρα την Συρία, την Κύπρο και το Μπελίζ.

Οι κυρώσεις αφορούν τον Σύρο επιχειρηματία Τζορτζ Χασουάνι που «εκτελούσε χρέη μεσάζοντα» για «την αγοραπωλησία πετρελαίου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και του Ισλαμικού Κράτους», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ισλαμικό Κράτος εξασφαλίσει κέρδη ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων από το εμπόριο πετρελαίου πριν το Οκτώβριο, ενώ η αεροπορική εκστρατεία της δυτικής συμμαχίας μείωσε κατά 30% το ύψος των κερδών αυτών.

Ανάμεσα στα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και ο Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ, ρώσος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας που κατηγορείται για παροχή βοήθειας στην συριακή κυβέρνηση. Κυρώσεις επίσης επιβλήθηκαν στη ρωσική τράπεζα Financial Alliance Bank, που ελέγχεται (κατά μετοχικό ποσοστό 19% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2014) από τον Ιλιουμζίνοφ.